NavMenu

Država pomaže kombinovani transport sa 120 miliona dinara - Javni poziv otvoren do 20. septembra

Izvor: Politika Nedelja, 15.09.2019. 18:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)Ilustracija
Javni poziv za unapređenje kombinovanog transporta za 2019. godinu otvoren je do 20. septembra. Obezbeđeno je 120 miliona dinara, od čega je 20 miliona namenjeno za državni i 100 miliona dinara za privatni sektor.

Detalje javnog poziva pogledajte OVDE.

Prema objašnjenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, razvoj kombinovanog (intermodalnog) transporta omogućiće da proizvodi i roba ka krajnjim kupcima u Srbiji stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije, kao što je to slučaj u većem delu razvijenog sveta, piše Politika.

- Jedna od ključnih karika u kombinovanom transportu je terminal za kombinovani transport. On predstavlja mesto ukrštanja drumskog i železničkog transporta, na koje bi vozovi dolazili i gde bi se kontejneri pretovarali, skladištili i distribuirali do krajnjih korisnika drumskim vozilima u radijusu do 150 kilometara. Kompletan transportni i logistički lanac bi se realizovao po osnovnim logističkim principima "od vrata do vrata" i "na vreme" - kažu u Ministarstvu.

Na ovaj način omogućilo bi se i smanjenje logističkih troškova u ceni proizvoda u Srbiji, a izmeštaju se i privredne aktivnosti iz centara gradova, smanjuju saobraćane gužve i negativni efekti na životnu sredinu i oštećenje saobraćajne infrastrukture.

Uredba o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta, koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, definiše maksimalan procenat do kojeg je moguće sufinansiranje investicionog ulaganja.


U Ministarstvu naglašavaju da u Srbiji uspešno posluje nekoliko terminala u privatnom i jedan u državnom vlasništvu i napominju da postoje nagoveštaji da će se dalje razvijati terminali u privatnom vlasništvu, jer je ova oblast profitabilan posao, posebno ako predstavlja deo nekog logističkog centra.

Podsećaju i da je u toku sprovođenje potrebnih procedura za realizaciju projekta izgradnje novog intermodalnog terminala u Batajnici.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.