NavMenu

Evropska investiciona banka podržaće projekte u oblasti zaštite životne sredine - Potrebno uložiti 5 mlrd EUR u sektor otpadnih voda

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2019. 08:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju je predvodio Mateo Rivelini, šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Razgovarali su o mogućnosti buduće saradnje sa Evropskom investicionom bankom na novim projektima i modelima podrške Evropske investicione banke, navodi se u saopštenju.

Ministar Trivan je zahvalio na dobroj, partnerskoj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine, navodi se na sajtu Vlade.

Trivan je rekao da je potrebno uložiti 5 mlrd EUR u sektor otpadnih voda i još 1,5 mlrd do 2 mlrd EUR za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti.

Prema njegovim rečima, to su ogromna ulaganja koja iziskuju dobro planiranje, kao i dobru organizaciju na lokalu.

- U skladu sa tim, resorno ministarstvo je, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da u ovom momentu imamo spremnih 13 projekata i još 33 koji su u završnoj fazi, rekao je ministar.

Trivan je podvukao da su dobro pripremljeni održivo-razvojni projekti u životnoj sredini važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus, zahvaljujući snažnoj ekonomiji i rastu BDP.

- Investiranje u životnu sredinu nije trošak, već dobit za građane i ekonomiju - zaključio je ministar.

Predstavnici Evropske investicione banke iskazali su spremnost da, uz stručno-tehničku pomoć, daju i finansijsku podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata u životnoj sredini, oblasti koja je za EIB jedna od glavnih prioriteta u Srbiji i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.