NavMenu

Šta sve treba da napišete na prtljagu da bi mogao da vam bude vraćen

Izvor: B92 Sreda, 11.09.2019. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)
Oko 97% izgubljenog prtljaga na aerodromima bude vraćeno vlasnicima kroz nekoliko dana. To je poprilično veliki uspeh, ali kako sa onih 3%? Sve što možete da uradite je da se postarate da ne budete među njima.

Veoma je važno da informacije koje su napisane na prtljagu budu jasne, vidljive i čitljive - za svakoga i za sve jezike. Zato je najbolje da zaboravite na ćirilicu kada su takve stvari u pitanju.

Nemojte lepiti samolepljive papire na kofere, lako će otpasti, a i boja će nestati ukoliko dođe u kontakt sa vodom. Bolja opcija je da zakačite oznaku na kofer, većina ih već ima.

Informacije koje treba da se nađu na putnim torbama jesu ime i prezime vlasnika, imejl adresa i broj telefona. Kod broja telefona treba napisati i pozivni broj za državu iz koje ste, da bi i iz inostranstva mogli da vas dobiju.

Mnogi izbegavaju da napišu lične podatke, a posebno kućnu adresu koja se, takođe, preporučuje kao olakšavajući način kada dođe do nestanka prtljaga. Mnogi savetuju da, ukoliko nije neophodno, to ipak ne radite, piše Travel and leisure.

Ako prtljag izgubite u svojoj zemlji, pri polasku na put, postoji opravdani strah od pljačke, jer ipak neko zna da ste na putu i ima adresu. Zato je bolje ostaviti broj telefona i imejl za uspostavljanje kontakta.

Svi koji putuju van zemlje trebalo bi da izbegavaju bilo kakve nacionalne oznake poput boja zastave, grbova, natpisa... Sve dok ne predate prtljag, potrudite se da prekrijete lične podatke koje ste napisali.

Dodatna stvar koju možete da uradite jeste da fotografišete svoj prtljag i da ga pošaljete sebi na mejl. Uz to treba da napišete i karakteristike, poput dimenzija kofera, i vaše lične podatke, kao i poslovni broj i poslovnu adresu. Ovaj mejl treba da sačuvate, kako biste mogli da ga prosledite avio-kompaniji čim primetite da vam je prtljag nestao.

Na tržištu se mogu pronaći digitalne oznake za prtljag koje se kače za torbu, štite privatnost informacija koje ste ostavili, a omogućava da bude lociran.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.