NavMenu

Srpska vojska dobija kineske dronove - Dogovorena prodaja naoružanih bespilotnih letelica Srbiji

Izvor: B92 Sreda, 11.09.2019. 09:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)Ilustracija
Nakon posete visoke kineske vojne delegacije Beogradu, Ministarstvo odbrane izdalo je zvanično saopštenje u kom hvali Peking za ekonomsku i vojnu podršku, objavila je njujorška agencija AP.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa potpisali su više sporazuma o nastavku saradnje tokom petodnevne posete kineske delegacije Srbiji, koja je završena juče.

Srpski zvaničnici, navela je agencija AP, kažu da je Kina dogovorila prodaju naoružanih bespilotnih letelica, što će biti prvi izvoz kineskih dronova u jednu evropsku zemlju.

Ministar Vulin kaže da će isporuka, koja se očekuje u narednim mesecima, "znatno ojačati srpsku vojsku koja će steći sposobnosti kakve nije imala u prošlosti".

Uvoz dronova iz Kine najavljen je još pre godinu dana.


Od ukupno šest ovih letelica dve bi trebalo da budu s naoružanjem.

Kako je ranije nezvanično najavljeno, Srbija će ovom kupovinom u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Ona se pokazala kao veoma efikasna na pojedinim ratnim frontovima, na primer u Libiji, Nigeriji, Iraku...

Bespilotne letelice spadaju u najsavremenije oružje, koje koriste najmoćnije oružane snage širom sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.