NavMenu

U sredu Srpsko-češki poslovni forum - Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje 582,7 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 10.09.2019. 14:54
Komentari
Podeli
Češka (Foto: Ivan Tihelka/shutterstock.com)Češka
Srbija i Češka, čiji predsednik Miloš Zeman danas započinje trodnevnu posetu Beogradu, realizovale su u prvoj polovini ove godine spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 582,7 mil EUR, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Sektori trgovine, energetike, gradske i saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i prerade hrane smatraju se najperspektivnijim za češke investicije i dobavljače u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar - jun 2019. ukupan izvoz srpske robe u Češku iznosio je 287,2 mil EUR. Sa druge strane, u istom periodu uvezeno je 295,5 mil EUR robe iz Češke. Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 97,2%.

Razmena Srbije i Češke je u 2018. iznosila 1,041 mlrd EUR, od čega je izvoz u Češku bio 489,2 mil EUR, a uvoz iz te zemlje 552,1 mil EUR. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 88,6%.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Češku su prošle godine bili setovi provodnika za paljenje, ostali setovi za vozila (24%), delovi za sedišta od ostalih materijala (14%), automatski prekidači strujnih kola (9%), veštačka creva od očvrsnutih belančevina (4%) i drugo.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Češke bili su automobili. U Srbiji je prošle godine bilo 667 izvoznika u Češku i 3.188 uvoznika.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 250 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Češke odnosno pravna lica registrovana u Češkoj.

Inače, komorski sistem u Češkoj obuhvata, pored nacionalne Privredne komore Češke, i Agrarnu komoru Češke, kao i 14 regionalnih privrednih komora i mrežu od 72 oblasne komore.

Članstvo u tim komorama je dobrovoljno, a Privredna komora Češke ima oko 15.000 članica.

Tokom posete češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji 2014. godine održan je poslovni forum Srbija-Češka na kojem je učestvovalo 50 čeških i 100 srpskih kompanija, iz oblasti energetike, građevinarstva, mašinske i elektro industrije, IT, farmacije, poljoprivrede, trgovine i usluga, kao i predstavnici instituta i univerziteta koji su zainteresovani da sarađuju sa firmama iz Srbije.


Takođe, marta 2015. godine održan je poslovni forum u organizaciji Privredne komore Srbije i Češke privredne komore, na kome su učestvovala preduzeća zainteresovana za saradnju u oblasti rudarstva i energetike, poljoprivrede i automobilske industrije.

USAID je u saradnji sa Privrednom komorom Češke i Privrednom komorom Srbije u junu 2015. organizovao poslovni forum u Pragu, namenjen prvenstveno firmama iz oblasti industrije tekstila i obuće i metaloprerade.

U sredu će biti otvoren Srpsko-češki poslovni forum, na kome će, pored predsednika država Miloša Zemana i Aleksandra Vučića, prisustvovati i predsednici privrednih komora Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.