NavMenu

Zlatibor obara turističke rekorde - Porast broja gostiju prate i investicije

Izvor: eKapija Nedelja, 08.09.2019. 15:13
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko R. Karišić)

Zlatibor kao turistička destinacija godišnje privuče oko 300.000 gostiju koji ostvare preko milion noćenja. Da je najposećenija planinska destinacija i ove godine govore zvanični podaci po kojima je tokom letnjih meseci evidentiran porast broja gostiju od 2% u odnosu na isti period prošle godine. Obzirom da je prošla 2018. godina bila rekordna po poseti, ovo uvećanje daje podstrek i vetar u leđa zlatiborskim ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i unapređuju sadržaje namenjene brojnim turistima, saopštila je Turistička organizacija Zlatibora.

Ono što posebno ohrabruje i raduje celokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju.

- Ovog leta najviše je bilo turista iz daleke Kine, a beleži se porast broja turista iz Holandije, Nemačke, Austrije, Malte, Mađarske, Rusije, Izraela i Indije. Primera radi, tokom jula meseca na Zlatiboru registrovano je oko 3.000 gostiju iz Kine, a pretpostavlja se da je taj broj i veći jer oni borave i u nekategorisanim, neregistrovanim objektima. Iz statistike se ne smeju izostaviti i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije koji su tradicionalno već dugi niz godina verni gosti Zlatibora - piše TOZ.

Zlatibor je i ove godine bio jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje ministarstvo turizma. Protekla letnja turistička sezona bila je veoma uspešna i za zlatiborski kamp, gde je pored velikog broja individualnih turista boravilo šest organizovanih grupa kampera iz Holandije.

- Uspešnoj sezoni i velikom broju gostiju na zlatnoj planini doprineli su zanimljivi sadržaji i bogat program kulturnog leta sa brojnim manifestacijama koje su upotpunile boravak gostiju. Najposećeniji lokalitet je i dalje Stopića pećina koja će već tokom septembra meseca oboriti prošlogodišnji rekord od preko 80 hiljada posetilaca.

Porast broja gostiju na Zlatiboru prate nove investicije od kojih je najveći projekat buduće Gold gondole, devet kilometara duge žičare koja će povezivati centar naselja sa najvišim vrhom Tornikom. Otvaranje "zlatne" gondole koja će moći da preveze do 600 osoba na sat očekuje se već krajem godine.

- Razvoj Zlatibora podrazumeva u investiranje u nove hotelske kapacitete, pa će tako tekuću godinu obeležite otvaranje novih hotela Buket, Central Inn i drugog dela već otvorenog hotela Tornik koji će poslovati pod nazivom Sky Tornik - navodi se iz TOZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.