NavMenu

Zašto je kružni tok kod Opštine Novi Beograd toliko opasan?

Izvor: Blic Petak, 06.09.2019. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Celiafoto/shutterstock.com)Ilustracija
Kružni tokovi su i dalje prava misterija za beogradske vozače, a prema dostupnim statističkim podacima, najveću crnu tačku predstavlja onaj kod Opštine Novi Beograd.

Skoro da ne prođe dan da se na ovoj lokaciji ne dogodi lakša ili teža saobraćajna nesreća, od običnih "čukanja" do lančanih sudara i prevrtanja na krov.

Podaci MUP-a za 2018. godinu koje je sažela Opservatorija društvenih nauka, pokazuju da je na samom kružnom toku bilo 77 nesreća, a ako se uzmu u obzir i pristupne saobraćajnice onda je probijena "kota 100" od ukupno 18.063 na teritoriji čitavog Beograda.

Nepoznavanje i nepoštovanje saobraćajnih propisa, bahatost u vožnji i nedostatak signalizacije neki su od razloga koje su građani označili kao ključne za izazivanje nezgoda. Međutim, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da bi pitanjem saobraćaja trebalo da se bave strogi profesionalci i da je kružni tok "klasičan primer projektantske greške".

- Generalno jedna moja misao koja se odnosi na saobraćaj glasi: "Put do pakla popločan je dobim namerama". U to doba nije se znalo kako se to radi, pa su projektovali da izgleda lepo i da ima prostora. Divno izgleda, ali ne valja ni pet para - kaže Vujanić.

Prema njegovim rečima tangencioni pravci na kružnim tokovima su nedopustivi.

- Kružni tok bi trebalo da ima pravce koji idu radijalno ka centru. Ulazni pravci ne smeju biti takvi da vozači mogu velikom brzinom da uđu i nastave vožnju, moraju biti netangentično, odnosno pod uglom. Pošto je urađeno pogrešno, vozači mogu da uđu većom brzinom, a komplikovan je i onda se vozači ne snađu i ne reaguju na vreme, pa se događaju nezgode - objašnjava Vujanić.

Otklanjanje nedostataka nije prema njegovim rečima velika investicije, jer je pravljen tako da je ima prostora i za popravku.

Podsetimo, kružni tok kod Opštine Novi Beograd sigurno će dobiti novi izgled, ako ne zbog funkcionalnosti, onda sigurno zbog estetike. Naime na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja fontane, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.