NavMenu

Novosađani će od novembra karte u autobusima plaćati elektronski - Sistem postavljaju Telekom Srbija i Bus Logic

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 05.09.2019. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad (JGSP Novi Sad) uvodi sistem elektronske naplate karata u autobusima.

Zbog toga je sprovedena javna nabavka za iznajmljivanje i održavanje kompletne opreme sistema za naplatu karata u autobusima i u tu svrhu je izdvojeno pet miliona dinara.

Na tender su se u zajedničkoj ponudi, vrednoj 4,9 miliona dinara, javila dva preduzeća: Telekom Srbija iz Beograda i Bus Logic iz Požarevca, sa kojima će JGSP i potpisati ugovor narednih dana. Te firme će imati obavezu da isporuče uređaje u roku od 60 dana od sklapanja ugovora, pa se može očekivati da već od novembra takav sistem naplate vožnje počne da funkcioniše.

Još uvek nisu poznati detalji o kupovini novih karata i načinu njihovog izdavanja.

Kako je rekao rukovodilac Saobraćajnog sektora u JGSP Darko Vranić, takav sistem naplate karata najpre će se uvesti u stotinak vozila koja saobraćaju na gradskim linijama, jer se primena uvodi fazno:

– Zbog tehničkih karakteristika tog uređaja, sistem elektronske naplate uvodimo najpre na gradskim linijama, jer je potrebna digitalizacija mape, odnosno mreže linija na kojima saobraćamo, i primena zonsko-tarifnog sistema na tim uređajima.


Gradski prevoznik je zahtevao, između ostalog, da uređaji za naplatu budu takvi da omogućavaju dopunu, produžavanje i validaciju elektronskih karata u vozilima, nadzor njihovog izdavanja i upotrebe u vozilima, praćenje trenutne lokacije vozila na digitalnoj karti radi davanja informacija, kako dispečerima, tako i upućivanje tih informacija korisnicima putem veb-displeja itd.

U konkursnoj dokumentaciji je navedeno i da je obaveza dobavljača da obezbedi mogućnost nadogradnje sistema, što podrazumeva i uvođenje internet prodaje karata i sistema za informisanje putnika u realnom vremenu putem displeja ili mobilnih aplikacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.