NavMenu

Ovako će izgledati novi stadion u Leskovcu za 8.244 gledalaca (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 04.09.2019. 12:14
Komentari
Podeli
Budući izgled stadiona (Foto: JP Urbanizam i izgradnja Leskovac)Budući izgled stadiona
U okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje stadiona u Srbiji gradski stadion koji će biti u skladu sa UEFA Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi iz 2018. godine biće izgrađen i u Leskovcu, a radovi bi trebalo da počnu u aprilu 2020. godine. Tako bi Leskovac, nekada poznat i kao srpski Mančester, trebalo da dobije stadion koji podseća na prave engleske stadione.

- Bilo je najpre potrebno uraditi Plan detaljne regulacije kompleksa stadiona Dubočica. Plan je rađen paralelno sa izradom idejnog rešenja objekta uz saradnju urbanista iz JP Urbanizam i izgradnja Leskovac sa projektantima angažovanim na izradi idejnog rešenja. Planskim rešenjem stvoreni se uslovi za planski razvoj i unapređenje zone sporta i rekreacije. Plan je usvojen u junu 2019. godine i predstavlja osnov za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole - kaže za eKapiju Novica Nikolić, direktor JP Urbanizam i izgradnja Leskovac.

Pribavljeni su lokacijski uslovi u saradnji sa predstavnicima Kancelarije za javna ulaganja i predstavnikom UNDP-a lokalnih projektanata, a u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.

- Postojeći stadion je nedovoljno opremljen infrastrukturom, a prateći sadržaji su u devastiranom stanju. Stadion nema semafore ni reflektorsko osvetljenje, a kompleks nije adekvatno ograđen. Ispod zapadne tribine se nalaze svlačionice i sanitarni čvorovi za obe ekipe i sudije, koje su u vrlo lošem stanju. Objekti pratećih sadržaja su prizemne spratnosti i lošeg boniteta - kaže Nikolić.

Novi stadion biće minimalnog kapaciteta 8.000 gledalaca, idejnim rešenjem je projektovano 8.244 gledalaca. Teren će biti širok 68 m, a dug 105 m.

- Tribine se postavljaju obodno u odnosu na sportski teren sa sve četiri strane. Zapadna tribina ima tri nivoa. Na prvom nivou ispod tribina su sadržaji vezani za potrebe kluba: nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače, svlačionice i sale za zagrevanje, prostorije za sudije i delegate, prostrani hol, centralni ulaz za vip goste i novinare, sala za preskonferencije, sala za prvu pomoć i doping kontrolu, i prostorija za smeštaj opreme za rad stadiona. Na drugom nivou su ulazi na tribine. Na tribine se ulazi kroz sedam prolaza. Na trećem nivou projektovani su prostori za upravu kluba, novinare, TV reportere, TV studio, kontrolna soba, vip kafe. Biće ugrađena i dva lifta - navodi Nikolić.
Budući izgled stadiona (Foto: JP Urbanizam i izgradnja Leskovac)Budući izgled stadiona
Sa istoka, juga i severa posetioci će kroz kontrolisane ulaze ulaziti u koridor ispod tribina. Duž koridora biće postavljeni punktovi za ketering, prvu pomoć i toaleti. Projektovani su i nezavisni ulazi na tribine za osobe sa posebnim potrebama i to sa sa jugo-istočne i severo-istočne strane.

- Tribine su kompaktne, ravne. U ćoškovima pod uglom od 45 stepeni postavljena su po dva semafora i dva reklamna panela. Funkcionalno osvetljenje stadiona predviđeno je led reflektorima, na četiri stuba koji se nalaze u pravcu dijagonala stadiona. Kompleks će biti ograđen i sa kontrolisanim pristupom – predviđaju se 4 ulaza u kompleks - kaže Nikolić.

Stadion će imati više od 150 mesta za parkiranje.

Za snabdevanje objekta električnom energijom biće izgrađena nova trafo stanica. Predviđa se, takođe, i postavljanje dizel agregata.

Ukupna površina zemljišta pod objektom je preko 8.000 m², spratnost objekta je P+2, a visina 16 m.

Podsetimo, planirana izgradnja novih stadiona i u Zaječaru, Loznici, Vranju, Kraljevu, Subotici, kao i u Novom Sadu.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.