NavMenu

Povrtarska zadruga iz Knića dobila preko 12 miliona dinara za opremu, koja će joj pomoći da poveća izvoz

Izvor: RTV Nedelja, 01.09.2019. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: majagal/shutterstock.com)Ilustracija
Povrtarska zadruga Poljoflora iz Knića dobila je preko 12 miliona dinara iz programa za podsticaje razvoja zadrugarstva u Srbiji. Tim novcem kupila je savremenu opremu i mašine za proizvodnju svežeg i kiselog kupusa.

Dragan Spakić, direktor zadruge, smatra da se jedino udruživanjem može biti konkurentan na tržištu:

- Proizvodi su namenjeni 99% izvozu. Sve ide u zemlje zapadne Evrope, u Nemačku, Francusku, Švedsku, ali i Rumuniju. Cela zapadna Evropa je pokrivena. Izvozili smo po 2.000 tona, a ove godine se nadamo da ćemo sigurno za 10% do 20% da povećamo izvoz. Mi smo ispred Turaka, koji imaju benefite i kojima je proizvodnja nekih 40% jeftinija nego naša, ali naš proizvod je mnogo bolji i mnogo se više traži.

Tri porodice jedne familije već 15 godina bave se proizvodnjom kupusa, a izvoz je proširen na taj način što je još 50 domaćinstava iz gružanskog kraja uključeno u proizvodnju kupusa.

- Ovaj proizvod državi Srbiji iz ove zadruge donosi godišnje 1 mil EUR u izvozu. Oko 20 ljudi radi, 50 kooperanata ima i to je ono što ohrabruje u ovom poslu. Hoćemo da ulažemo i dalje, jer zadrugarstvo je jedina šansa za razvoj i opstanak sela i domaćinstva - smatra Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić, navodi da postoji niz programa gde povezuju lokalne programe podrške poljoprivrednim gazdinstvima uz demografsku politiku i proširenje zadrugarstva.

- Ono što će biti kruna cele ove priče jeste formiranje složenih zadruga, što nam jako puno znači, jer imamo uslove i kapacitete, s obzirom na to da je opština Knić druga po veličini u šumadijskom upravnom okrugu. Imamo prostora, ne samo u povrtarstvu, već i u voćarstvu i cvećarstvu - kaže on.

Knić ima oko 4.000 registrovanih gazdinstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.