NavMenu

Slobodna zona Pirot širi se i na susedne opštine - Dve kompanije već najavile investicije u Dimitrovgrad

Izvor: Južne vesti Petak, 30.08.2019. 10:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije iz Dimitrovgrada i Babušnice ubuduće će poslovati u okviru Slobodne zone Pirot po rešenju Vlade Srbije, koja je donela odluku da nedavno izabrana najbolja Slobodna zona u Evropi proširi svoje kapacitete na dve susedne opštine.

Istom odlukom se proširuje i Slobodna zona Pirot za 2 hektara, kaže njen direktor Dragan Kostić, dok će se u Dimitrovgradu i Babušnici prostor ograditi na po 5 hektara.

- Čekamo komisiju koja treba da dođe u septembru i očekujemo od oktobra da će kompanije početi da investiraju u režimu Slobodne zone - kaže Kostić.

On kaže da će ovaj potez doprineti otvaranju novih radnih mesta u nerazvijenim opštinama Pirotskog okruga, a da će se prvi rezultati videti u Dimitrovgradu.

- Mi tražimo kompanije i borimo se da dođu kod nas. U Dimitrovgrad dolaze 2 kompanije, jedna od njih se bavi reciklažom guma. Oni dolaze zato što će poslovati u režimu Slobodne zone. To su grinfild investicije u Dimitrovgradu, u industrijskoj zoni Beleš, koja se od sada naziva Slobodna zona Beleš - kaže direktor Slobodne zone.

Važno je, dodaje on, što će posle priključenja Slobodnoj zoni postojeće kompanije investiraju još više ali i da je to podstrek da dođu neke nove.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim, kao što su oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenih proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

Podsetimo, po oceni stručnjaka FDI magazina, koji je deo najvećeg poslovnog časopisa Financial Times, Slobodna zona Pirot najbolja je u Evropi, a u rangiranju u celom svetu nalazi se na visokom trećem mestu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.