NavMenu

Novi pravilnik omogućava da službenik obezbeđenja upotrebi biber sprej

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.08.2019. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mr Pics/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja, koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan:

- Ono što je novina je redarska služba, gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija. Jedna od najvećih novina je upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to, ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta, odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi, pa su se stekli uslovi za upotrebu sile, pa i tog spreja.

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri trasportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.


- Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju više od 800 licenci za obavljanje ovih poslova, s tim da jedna firma može da ima više licenci - kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima, a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.

Iako je pravilnik precizan, on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko bezbednosne kulture samog stanovništva, što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.