NavMenu

POPOVIĆ: Do kraja 2019. izvoz IT usluga, servisa i proizvoda i do 1,5 mlrd EUR

Izvor: Beta Utorak, 27.08.2019. 13:48
Komentari
Podeli
Nenad PopoivćNenad Popoivć
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je da je prošle godine izvoz IT usluga, servisa i proizvoda iz Srbije bio 1,1 mlrd EUR, a da se ove godine očekuje izvoz od 1,5 mlrd EUR. Popović je danas sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem obišao Regionalni inovacioni startap centar koji je počeo sa radom 2017. godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je reč o savremenom, prostoru moderno opremljenom sa malo novca, koji se može porediti sa namodernijim inovacionim centrima u Evropi i svetu.

- Važno je reći da je 17 miliona dinara ovde utrošeno na najbolji način, kako bi se mladim ljudima omogućilo da rade u najboljim uslovima kao i njihove kolege u svetu, kao i da imaju besplatna predavanja i podršku pravnika, ljudi koji se bave finansijama i mentorima da im se omogući da imaju svoj startap - rekao je Popović.

Kazao je i da će Grad Zrenjanin i Republika Srbija i ubuduće pomagati mladim ljudima da putem mentroinga dođu do realizacije svojih ideja na tržištu.

Popović je istakao i da je Srbija najbogatija kvalitetnim inženjerima i mladim ljudima koji se bave inovacijama i da je prema najrelevantnijoj svetskoj organizaciji za analizu inovacija i startap biznisa u svetu ocenjena kao jedan od pet najboljih centara u Evropi.


Rekao je i da je budućnost Srbije u mladim inženjerima i mladim inovatorima i da danas u Srbiji postoje "fantastične inovacione kompanije, prepoznate svuda u svetu, koje vrede stotine miliona evra, i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu".

- Moram reći, Zrenjanin je, ako gledamo broj stanovnika, možda i najinovativniji grad u Srbiji, jer ovde ima mnogo malih kompanija koje danas imaju veliku vrednost i rade za ceo svet - rekao je Popović.

Izrazio je očekivanje da će dolaskom velikih kineskih investitora u Zrenjanin, kao i drugih fabrika, potreba za novim startapima, koji će raditi sa tim velikim kompanijama biti još veća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.