NavMenu

Krstarenje kanjonom Drine od Perućca do Višegrada - Bajkoviti svet smaragdno zelene reke

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 26.08.2019. 17:06
Komentari
Podeli
VišegradVišegrad
Kanjon reke Drine ubraja se među najdublje u svetu, zbog litica koje se na pojedinim mestima dižu i preko 1.000 metara nadmorske visine.

Smaragdno zelena boja reke i visoke stene, koje su na pojedinim mestima gole, a većim delom obrasle drvećem, stvaraju utisak da uplovljavate u bajkoviti svet.

Na krstarenje Drinom kroz ovaj kanjon može se ići sa nekoliko manjih brodova od hidrocentrale Perućac do hidrocentrale u Višegradu i obrnuto. Prema rečima kapetan broda Lotika, Željka Mirkovića iz Višegrada, putovanje tom rutom u jednom pravcu traje od tri i po, do četiri sata.

- Dužina plovnog puta od HE Perućac do HE Višegrad je 54 km. Jezero Perućac je čitavom dužinom plovno. Dubina se kreće od dva metra do 50 metara, a najdublje je kod HE Perućac, oko 50 metara. Dužina samog kanjona je oko 20 km. Širina na najužem mestu je oko 30 metara, a najšira je u Starom Brodu oko 1.800 metara - objašnjava Mirković.

U najužem delu Drine, dugom nekoliko desetine metara, litice su pružaju visoko, a zatim se Drina polako širi. Pojavljuju se i prvi tragovi civilizacije, dalekovodi, visoko u stenama.


- Još malo naići ćemo na uliv Žepe u Drinu. Tu je nekada postajao most, setite se "Most na Žepi" od Ive Andrića. Kada je pravljeno jezero Perućac, taj most je trebalo da bude potopljen. Međutim, rasklopili su most, obeležili svaki kamen i premestili ga četiri kilometra uzvodno uz reku Žepu. Našli su dve prigodne stene, pa ga ponovo sklopili - kaže Željko.

Sledi i najširi deo Drine, Stari brod, a pred sam kraj vožnje pojavljuje se Andrićgrad, gde je pristanište Lotike, a preko puta se vidi čuvena ćuprija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.