NavMenu

Hitna pomoć na 112 - Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Izvor: Blic Subota, 24.08.2019. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Srbija uvodi jedinstveni pozivni broj Hitne medicinske službe za celu zemlju, te će operater iz centra biti taj koji će vozilo Hitne pomoći poslati do ugroženog pacijenta.

U istoriju odlazi klasično pozivanje Hitne pomoći, već će se na mnogo brži i efikasniji način reagovati kada je potrebno. Ovu informaciju potvrdili su za Blic u Ministarstvu zdravlja.

Sada će u ovakvim slučajevima operater iz centralizovane službe upućivati Hitnu službu, a da o tome ne mora da misli porodica obolelog. Takođe, do ugroženog pacijenta dolaziće onaj ko je najbliži, bez obzira na teritorijalnu nadležnost.

To je deo centralizacije zdravstvenih službi, predviđen, između ostalog, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je uvojen u aprilu. Prema tom zakonu predviđen je i prelazak domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova iz nadležnosti lokalne samouprave u nadležnost države, što počinje od 1. januara.

- Kako bi se napravila bolja organizacija rada u Hitnoj službi i kako bi se podigla efikasnost, uvodi se jedinstveni pozivni broj, poput onog u Nemačkoj 112. Na taj način znaće se koja ekipa Hitne pomoći je najbliža i ona će se istog momenta uputiti ka ugroženom pacijentu. Bilo da se nesreća desi na autoputu, u gradu, selu, na bilo kom mestu u Srbiji, ubuduće će svi pozivi ići preko jedinstvenog pozivnog broja - kažu za Blic u Ministarstvu zdravlja.


U Evropi broj 112 koristi se u hitnim slučajevima i on je besplatan, što znači da se pozivom ovog broja onaj koji zove povezuje sa Hitnom, policijom i vatrogascima, a u centru rade obučeni operateri. Takav sistem treba da zaživi kod nas, kako se očekuje, od naredne godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je potrebna bolja organizacija hitnih službi i potvrdio da će od sledeće godine, kada domovi zdravlja pređu u republičku nadležnost, biti formiran i jedinstveni sistem koji će početi sa radom.

- U svakom trenutku će se znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa, bez obzira kojoj teritoriji pripada, stigla na lice mesta - rekao je Lončar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.