NavMenu

Počinje primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 22.08.2019. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Danas, 22. avgusta počinje primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a s tim u vezi poverenik podseća sve kojima Zakon nameće određene obaveze i odgovornosti da se, ukoliko to do danas nisu učinili, usklade sa obavezama po novom Zakonu.

Poverenik još jednom konstatuje da početak primene zakona nije odložen, uprkos činjenici da mnogi subjekti na koje se zakon odnosi nisu ili nisu dovoljno spremni za početak primene zakona, navodi se u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja, prenosi Tanjug.

Obrada podataka o građanima nije dozvoljena ako pojedinac nije dao pristanak, ako se vrši bez zakonskog ovlašćenja ili ako se obavlja suprotno od svrhe za koju je određena. Obrada bez pristanka dozvoljena je samo radi zaštite života, zdravlja, fizičkog integriteta i svih drugih životno važnih interesa građana Srbije, kaže novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji od sutra počinje da se primenjuje.

Nova pravila moraće da poštuju svi koji od građana traže broj lične karte, matični broj, broj računa... Odnosiće se na banke, kompanije, državne institucije, udruženja, bolnice...

Proširene su i nadležnosti poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, koji sada nadzire sprovođenje zaštite podataka, postupa po pritužbama, obavlja inspekcijski nadzor preko ovlašćenih lica, nadzire i dozvoljava iznošenje podataka iz Srbije, ukazuje na zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka...

Zakon je, kažu u Ministarstvu pravde, usklađen sa novim propisima EU, a cilj mu je da obezbedi zaštitu prava i sloboda građana. Njime je uređena odgovornost u slučaju kršenja prava osoba na koje se prikupljeni podaci odnose, kao i u slučaju neispunjavanja zakonskih obaveza onih koji rukuju i obrađuju lične podatke. Odgovornost može biti prekršajna, a predviđeno je i plaćanje naknade za kršenje privatnosti za učinjenu štetu.

Mnogo je potpunije uređena bezbednost i propisuje se veći broj mera zaštite podataka o ličnosti. Uvodi se i obaveza analize rizika pre započinjanja obrade, a, ako je rizik visokog nivoa, propisuje se neophodno prethodno mišljenje nadzornog organa.

Precizirana je i obrada podataka o osumnjičenima ili okrivljenima koja se vrši radi istrage, otkrivanja ili gonjenja krivičnih dela ili izvršenja krivičnih sankcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.