NavMenu

EU zahteva od australijskih proizvođača da promene imena feta sira i gorgonzole

Izvor: B92 Ponedeljak, 19.08.2019. 16:54
Komentari
Podeli
(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Evropska unija traži da australijske kompanije prestanu da nazivaju svoje sireve feta i gorgonzola i insistira da im promene imena. Ukoliko se taj zahtev podrži, svi proizvođači hrane će morati da im daju nova imena.

I neće samo sirevi menjati ime, nego i mnogi drugi proizvodi, kojih na listi koju je EU poslala Australiji, ima čak 408.

A tu spada i popularna prehrambena roba kao što su gruiere, irish cream, viski i grappa.

Zaštićeno geografsko poreklo

Reč je o namirnicama sa zaštićenim geografskim poreklom u Evropskoj uniji, koji su tradicionalni u delovima zajednice i imaju garantovani kvalitet.

Ovo je uslov za trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije (FTA), oko kojeg su dve ekonomske sile počele da pregovaraju još prošle godine.

EU je drugi australijski trgovinski partner i treća najveća izvozna destinacija za "zemlju kengura".

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine veruje da će FTA pružiti izvoznicima zemlje još više prednosti na tržištu sa više od 500 miliona ljudi.

Što je evropsko - evropsko je

Ako se Australija saglasi, proizvođači sira koji su svoj proizvod nazvali feta, na primer, moraće da promene svoje ime - možda u nešto poput australijska feta, tvrdi CNN-ova podružnica SBS njuz.

To je zato što čak i ako ti proizvođači koriste iste procese proizvodnje kao i tradicionalni proizvođači feta sira, njihov sir nije proizveden u geografskom području koje je predviđeno zakonodavstvom EU da bi se mogao nazvati imenom feta.

Australijski ministar za trgovinu, turizam i investicije Simon Birmingem otvorio je javnu raspravu o ovom pitanju rekavši da želi da direktno čuje od australijskih poljoprivrednika i preduzeća šta misle o tome.

Poljoprivrednici zabrinuti

- Australijanci mogu biti sigurni da ćemo voditi jake pregovore da postignemo sporazum koji australijskim poljoprivrednicima i preduzećima pruža više mogućnosti - rekao je ministar, dodajući da će potpisati sporazum samo ako je u interesu Australije.

Nacionalna federacija poljoprivrednika (NFF) - australijsko nacionalno telo koje predstavlja poljoprivrednike i poljoprivredu, već je nagovestilo da je zabrinuto zbog ograničenja, rekavši početkom ove godine da će ograničenja reči feta imati ozbiljne posledice za njihove mlekare.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.