NavMenu

NALED predlaže ukidanje registracionih nalepnica za automobile, motore i traktore

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 19.08.2019. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Jedna od preporuka NALED-ove Sive knjige 11 jeste i da se ukinu registracione nalepnice za automobile, motore i traktore. Ta knjiga sadrži 100 preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za pojednostavljenje administrativnih procedura.

Razlog za ovu preporuku jeste to što nalepnice nemaju veliku upotrebnu vrednost, a svake godine građani i privreda imaju značajne troškove.

Nalepnica koja se na automobilima lepi u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla jedan je od obaveznih elemenata registracije i potvrda da vozilo može učestvovati u saobraćaju.

Na njoj su ispisani registarski broj automobila, datum isteka registracije i oznaka registracionog područja, odnosno podaci koji već postoje na registarskoj tablici, saobraćajnoj dozvoli i u evidenciji MUP-a.

Potpredsednik NALED-ovog Saveta za e-upravu Aleksandar Blagojević objašnjava da se za izdavanje nalepnice za automobile plaćaju dve takse u ukupnom iznosu od 440 dinara.

- S obzirom na to da se u Srbiji svake godine registruje najmanje 1,8 milion motornih vozila, dolazi se do računice da građani i privreda godišnje izdvoje gotovo 800 miliona dinara za nešto što nema veliku upotrebnu vrednost osim da saobraćajac vizuelno proveri da li je automobil registrovan ili kao podsetnik vlasniku o datumu isteka registracije - kaže Blagojević.

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnika o registraciji smanjili bi se nepotrebni administrativni troškovi, a samim tim i cena registracije i vreme sprovođenja procedure, što bi sve donelo značajne uštede, navodi on.

Umesto nalepnica, smatra Blagojević, dobro rešenje za informisanje vozača o približavanju roka za obnovu registracije bilo bi da ih sistem e-Uprave informiše mesec dana unapred putem imejla ili SMS poruke i preko svog portala.

- To bi i za državne organe imalo praktičnu korist, s obzirom na to da bi raspolagali ažurnim kontaktima građana – imejl-adresa i broj mobilnog telefona – a zadatak vlasnika motornih vozila bio bi da unesu kontakte na portalu ukoliko žele da dobiju obaveštenje - smatra Blagojević.

Inače, praksa s registracionim nalepnicama u svetu je veoma raznovrsna. U nekim zemljama nalepnice nikad nisu uvedene, a ima država u kojima je obavezno da se one zalepe na vetrobransko staklo ili registarsku tablicu automobila. Ima i zemalja u kojima su registracione nalepnice bile obavezne, ali su potom povučene iz upotrebe, a to je slučaj u Holandiji i Velikoj Britaniji, tako da se u tim država provera registracije, odnosno plaćanja poreza, sada obavlja elektronski, ukazao je Blagojević, ističući da u većini zemalja u regionu registracione nalepnice ne postoje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.