NavMenu

Bez novog poziva za privatizaciju MSK i Petrohemije - Šta će biti sa Azotarom?

Izvor: Dnevnik Petak, 16.08.2019. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Sudeći po izjavi srpske premijerke Ane Brnabić, za Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi neće biti objavljen treći poziv za privatizaciju, s obzirom na to da bi u tom slučaju to javno preduzeće moralo biti ponuđeno za svega 30% procenjene vrednosti što bi značilo da se MSK prodaje daleko ispod prave cene za takav kompleks.

Naime, država je već objavila dva tendera za pronalazak strateškog partnera za MSK Kikinda, ali zainteresnovanih kupaca nije bilo. Na tenderu iz decembra 2017. godine dokumentaciju je otkupio jedan kiparski holding, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. Početna cena za prodaju 100% kapitala MSK-a tada je bila 38,5 mil EUR, što je iznosilo 100% procenjene vrednosti. Pre godinu, Ministarstvo privrede je objavilo da se ni na drugi tender nije niko javio, iako je početna cena bila 24,4 mil EUR, što je 50% ukupne procenjene vrednosti.

Premijerka Brnabić je najavila da će se isti princip primeniti i pri privatizaciji pančevačke Petrohemije s obzirom na to da za to preduzeće ima zainteresovanih kupaca, ali te kompanije nisu iznele ponude u skladu s očekivanjima države.

– MSK i Petrohemija više nisu teret za državu: i jedna i druga kompanija su stabilizovane, obe pokrivaju svoje izdatke i troškove i stabilno posluju – navela je premijerka.

Pančevačka Petrohemija je lane, po podacima Nadzornog odbora, ostvarila prihod od 39,4 milijardi dinara, a bruto profit je bio 917 miliona. Za kapitalne investicione projekte izdvojeno je 9,2 mil EUR, a ugovorene su investicije od 9,1 mil EUR. Lane su zaposlena 63 nova radnika, a ove godine planirano je zapošljavanje još 60.

Uz podršku države, Petrohemija je uspela da u proteklih nekoliko godina od gubitnika postane dobitnik, da više ne koristi državne subvencije, uspešno se reorganizuje i s 1.450 zaposlenih već petu godinu posluje pozitivno. Pre nekoliko meseci državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović je rekao da to preduzeće treba da dobije novog vlasnika – investitora koji će obezbediti dodatni i neophodni kapital za investiranje i širenje kapaciteta, što bi trebalo da doprinese boljem pozicioniranju na svetskom tržištu. Za to je, kako je kazao, potrebno investirati oko 150 mil EUR u novu fabriku polipropilena.


Azotara vredi oko 100 mil EUR

Država nije završila priču ni s pančevačkom Azotarom, poručila je Ana Brnabić, dodajući da se i za nju traži strateški partner. Azotara je bila jedna od najvećih regionalnih fabrika mineralnih đubriva, a lane je otišla u stečaj, a pred sam kraj 2018. godine Privredni sud u Pančevu doneo je rešenje o bankrotrstvu, kao načinu sprovođenja stečajnog postupka. Svih 975 zaposlenih dobilo je državne otpremnine i posle toga ostalo bez posla. Logičan korak posle sudske odluke o bankrotstvu je prodaja, koju treba da oglasi stečajni upravnik. On je taj koji će odlučiti o tome da li će na prodaju ponuditi celu fabriku ili će se prodavati u delovima. Po procenama koje su pravljene, kompanija vredi oko 100 mil EUR, a dugovi koji su napravljeni su duplo veći.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.