NavMenu

NEDIMOVIĆ: Nema novih slučajeva afričke kuge svinja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 15.08.2019. 14:33
Komentari
Podeli
Branislav NedimovićBranislav Nedimović
Nema novih slučajeva zaraze afričkom kugom svinja u Srbiji, a za dosadašnje slučajeve najverovatnije je odgovoran ljudski faktor, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle razgovora s predstavnicima Udruženja odgajivača svinja, čiji članovi gaje petinu svinja u Srbiji.

- Na sreću novih sumnji nema jer smo uspeli da za sada na mirkoprostoru to rešimo - rekao je Nedimović u Doroslovu i objasnio da je afrička kuga svinja kao terorista koji se tačkasto pojavljuje u pojedinim sredinama koje su prilično udaljene jedna od druge.

On je dodao da je pojavu ove bolesti najverovatnije je izazvao ljudski faktor, jer na populaciji divljih svinja u Srbiji još nisu uočene bilo kakve promene.

- Mala gazdinstva su najugroženija zbog loših biosigurnosnih mera, šanse da prođe na veće farme su minimalne, jer se savesno primenjuju mere, a radi se na tome da ljudski faktor ne doprinese - rekao je miinistar i poručio da će se Srbija izboriti i sa ovom bolešću kao što se izborila i s mnogo težim bolestima.

On je dodao da su veterinari na terenu i na raspolaganje će biti stavljeno koliko god ima veterinara. Nedimović je naglasio značaj primene preventivnih mera kao i blagovremenog otkrivanja simptoma.

- Svako ko ima uginulu životinju ili simptome zaraze, pa da mi moramo da intervenišemo eutanazijom, biće mu nadoknađena šteta po tržišnim principima, i to je važno da se zna zbog dojavljivanja ako se bolest negde pojavi - rekao je ministar.

Udruženje odgajivača svinja Srbije ima 19 članova a oni ukupno gaje oko 600.000 tovljenika, što je petina proizvodnje u Srbiji.

- Trenutno su na terenu sve farme podigle biosigurnosne mere koje inače imaju, na mnogo viši nivo, jer znate da će država obeštiti proizvođače u slučaju pojave i prijave i eutanazije tih grla ali šta ćemo mi sutra ako se zatvori farma - rekao je član Upravnog odbora udruženja odgajivača svinja Milan Ćatić iz firme "Doža Derđ" iz Bačke Topole, i dodao da je prosek zaposlenih od 30 do 160 ljudi.

On je potvrdio da je prisutan pokušaj smanjenja cena, i rekao da se klaničari pravdaju da se izvoz smanjuje, ali Srbija inače malo izvozi, i nije iskuljučio mogućnost da će biti oscilacije cena.

Tokom razgovora ministra s predstavnicima udruženja na stolu su bile i druge teme kao što su promena veterinarskog štema i sistema biosigurnosnih mera, a razgovaralo se i o sistemima dalje podrške stočarstvu u Srbiji, rečeno je posle sastanka.

Domaćin sastanka u Doroslovu bila je kompanija Holo, veliki proizvođač svinja u ovom kraju Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.