NavMenu

Od septembra radovi na bulevaru od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića

Izvor: Politika Utorak, 13.08.2019. 08:48
Komentari
Podeli
Bulevar patrijarha Pavla obeležja moderne saobraćajnice počeće da dobija od septembra. Tada će na deonici od Ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka, potezu dugom 1.875 metara, krenuti uređenje i proširenje ovog dela bulevara.

Savremena saobraćajnica za čije je rešenje na ovom potezu zadužen konzorcijum koji predvodi Energoprojekt niskogradnja imaće četiri kolovozne trake (u oba smera po dve), uzdignutu tramvajsku bašticu na sredini saobraćajnice i novu vodovno-kanalizacionu arteriju ispod ulice.

- Izgradnja ove saobraćajnice je veoma zahtevna, obuhvata obimne pripremne radove, posle čega će uslediti polaganje četiri kilometra šina i isto toliko elektrovodova, zatim postavljanje 49 stubova kontaktne mreže na kojima će se nalaziti i javno osvetljenje povezano sa više od 3,5 kilometra kablova za napajanje. Ispod saobraćajnice biće potrebno da se položi oko devet kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi - rečeno je za Politiku u Direkciji za građevinsko zemljište.

Geotehnička istraživanja pokazala su da postoji visok nivo podzemnih voda tako da će se tlo ispod saobraćajnice zameniti. Pošto je predviđeno teško saobraćajno opterećenje, ispod kolovoza će se obaviti iskopi i zamena materijala na dubini od oko jedan metar, osim na delovima gde se u toku radova bude utvrdilo da postojeća konstrukcija ispunjava potrebne geomehaničke standarde.

Deonica Bulevara patrijarha Pavla koja će se raditi pripada drugoj fazi radova. U prvoj fazi fokus je bio na izmeštanju korita Topčiderske reke.

U toj fazi izmešteno je korito Topčiderske reke i Kaljavog potoka sa novoplaniranom trasom Bulevara patrijarha Pavla pa je bilo neophodno da se 920 metara korita Topčiderske izmesti za oko 20 metara ka istoku. Pošto se Kaljavi potok na ovoj poziciji uliva u Topčidersku reku kao otvoreni vodotok, izvedeno je i njegovo zacevljenje i upuštanje u Topčiderku. U toku tih radova izmešteno je i nekoliko cevovoda većih prečnika od 500, 700 i 800 milimetara, kao i stari betonski kolektor.

Uređenje bulevara od Pere Velimirović do Košutnjaka vredno je 1,385 milijardi dinara. Rok za završetak posla je 540 dana od uvođenja izvođača u posao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.