NavMenu

Broj prodatih novih stanova u RS u drugom tromesečju veći za oko 60%

Izvor: Glas Srpske Ponedeljak, 12.08.2019. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Cena kvadrata novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromesečju ove godine bila je veća za 19 KM u odnosu na prvi kvartal, a uprkos tome, prodavci nekretnina zadovoljno trljaju ruke, jer su uspeli da prodaju 50 stanova više.

Osim boljih rezultata u odnosu na prvi kvartal ove godine, statističari su zabeležili i rast prodaje u poređenju sa drugim kvartalom 2018. Tako je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u drugom tromesečju ove godine za oko 60% veći nego u istom periodu lani.

- U drugom kvartalu ove godine prodato je ukupno 395 stanova po prosečnoj ceni od 1.532 KM po metru kvadratnom - naveli su u Zavodu za statistiku.

Prema njihovim podacima, u prvom kvartalu je prodato 346 novih stanova po prosečnoj ceni od 1.513 KM po kvadratu.

Iako su cene novih stanova u proteklih nekoliko meseci u blagom porastu, prodavci nekretnina ističu da se manji stanovi prodaju već u izgradnji.

- Cena kvadrata novih stanova u Banjaluci iznosi do 2.200 KM i zavisi od lokacije i spratnosti. Najviše se prodaju stanovi do 45 kvadrata - rekao je vlasnik banjalučke Agencije za nekretnine Senzor Manojlo Popović.

Cene kvadrata "otišle su u nebo" i na području Bijeljine, a u tamošnjim agencijama za prodaju nekretnina kažu da je kvadrat za nekoliko meseci poskupeo i do 40 KM.

- Uprkos poskupljenju, prodaja stanova je zadovoljavajuća. Uglavnom se traže stanovi površine do 40 kvadrata, koje najčešće pazare mladi bračni parovi ili naši ljudi u dijaspori koji su pred penzijom i planiraju da se vrate u Bijeljinu - rekla je vlasnica agencije Sim nekretnine Jovana Despotović.

Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine Tviko Vaso Milić ističe da se novi stanovi manje kvadrature na području Trebinja razgrabe i pre tehničkog prijema zgrade.

- Cena kvadrata novih stanova kreće se do 2.100 KM i viša je za oko 10 do 15%, međutim, prodaja ide iznenađujuće dobro - rekao je Milić i dodao da nove stanove površine između 35 i 45 kvadrata pazare uglavnom Trebinjci koji rade u inostranstvu.


Polovni stanovi

Vaso Milić ističe da se na području Trebinja veoma dobro prodaju i stanovi stare gradnje, iako je i njihova cena porasla.

- Za kvadrat u starogradnji potrebno je i do 1.800 KM, a uprkos tome sve je rasprodato - rekao je Milić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.