NavMenu

Među 200 najprometnijih aerodroma na Evropi 11 iz zemalja regiona - Beogradski zauzeo najbolju poziciju

Izvor: B92 Subota, 10.08.2019. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Jedanaest aerodroma iz bivše Jugoslavije rangirano je među 200 najprometnijih u Evropi tokom prve polovine ove godine. Jedan od njih je na listi u prvih 100 i to je Aerodrom Nikola Tesla.

Beogradski aerodrom zauzeo je 94. mesto ove liste kao najprometniji sa 2.612.981 putnikom, 27.879 polazaka aviona i 8.786 tona tereta prenetog u periodu od januara do juna, pokazuju podaci Međunarodnog saveta aerodroma (ACI), prenosi portal EX-Yu aviation news.

Time je pretekao Gradski aerodrom u Londonu, aerodrome Vilnius i Tbilisi, a ispred njega su aerodromi u Bergenu, Solunu i Bilbau.

Zagrebački aerodrom zauzeo je 116. mesto sa 1.529.281 putnikom, 19.206 polascima aviona i 4.069 tona tereta. Iako je bio boli od Tirane, Kišinjeva i Firence, zaostao je za Trevisom, Vroclavom i Veronom.

Aerodrom u Splitu nastavio je da popravlja svoj položaj među evropskim aerodromima, postajući 131. najprometniji aerodrom na kontinentu u prvoj polovini godine.

Potom su sledili Dubrovnik (134), Skoplje (135), Priština (136), Ljubljana (146), Podgorica (166), Sarajevo (173), Tivat (175) i Zadar, koji su zauzeli 184. mesto.

Od glavnih evropskih gradova Sarajevo je imalo najmanje putničkog saobraćaja, dok su London, Pariz, Amsterdam, Frankfurt i Madrid bili najprometniji na kontinentu.

Iako je na svih jedanaest aerodroma iz bivše Jugoslavije u prvih 200 u Evropi broj putnika porastao tokom prve polovine godine u odnosu na prošlu, svi su registrovali pad količine prerađenog tereta, sa izuzetkom Skoplja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.