NavMenu

Novo ruho Hitne pomoći u Beogradu - Evo kako će izgledati nakon rekonstrukcije (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.08.2019. 14:17
Komentari
Podeli
Jugozapadni izgled - blokovi A i B (Foto: Beoinfo/Urbopolis) Jugozapadni izgled - blokovi A i B
Gradski zavod za Hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, posle više od pola veka dobiće novo ruho. Već početkom 2020. godine očekuju se radovi na dogradnji više od 6.000 m2, što će sa postojećim objektima činiti moderan zdravstveni kompleks na više od 8.000 m2 površine.

Kako se navodi u Urbanističkom projektu, koji je na javnom uvidu još danas (četvrtak, 8. avgust 2019.), u gradskoj upravi u Ulici 27.marta, radovi će se obavljati u tri faze.

U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A i portirnica, tokom druge faze predviđena je rekonstrukcija i dogradnja bloka B i izgradnja nadstrešnice, dok je za poslednju fazu u planu rekonstrukcija bloka C i uređenje parcele.

Prema postojećem projektu, rekonstruisana zgrada Hitne pomoći imaće i edukativni centar sa svim potrebnim uslovima.

Zamisao je da se u specijalno opremljenim vežbaonicama, uz stručni nadzor, pruži obuka specijalizantima iz oblasti kojima se bavi Gradski zavod. Pored adekvatno opremljenih soba, projektovano je pet klasičnih učionica, jedna stručna čitaonica, nekoliko kancelarija za zaposlene u centru i sala za edukaciju tipa amfiteatra za 195 osoba, navodi se u dokumentaciji.

Projektom je predviđeno 52 parking mesta za zaposlene i korisnike, od čega je 5 parking mesta obezbeđeno za osobe sa invaliditetom.

Jugoistočni i severoistočni izgled (Foto: Beoinfo/Urbopolis)Jugoistočni i severoistočni izgled
Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Privredno društvo za prostorno planiranje Urbopolis iz Beograda a zahtev Urbanističkog projekta podneo je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Inače, prvi čovek Beograda podsetio je da od kada je izgrađena, zgrada Hitne pomoći nikada nije bila rekonstruisana, a da se broj stanovnika u prestonici višestruko uvećao, preneo je Beoinfo.

- Grad Beograd je milionski glavni grad i konačno će nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć, ali po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana – najavio je Radojičić.


Jugoistočni i jugozapadni izgled (Foto: Beoinfo/Urbopolis)Jugoistočni i jugozapadni izgled
Podsetimo, zgrada hitne pomoći je jedna od četiri koje će se rekonstruisati po principima energetske efikasnosti – u sklopu projekta "Termalna rehabilitacija četiri javna objekta u Beogradu" koji ima za cilj promovisanje smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i potrošnje energije.

Ovaj projekat vredan je 16 mil EUR, od čega 11 mil EUR predstavlja doprinos EU, a 5 mil EUR iznosi zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).


Hitna pomoć izgrađena 1957.

Kompleks objekata za aktuelnu namenu izgrađen je po projektu arhitekte Leona Kabilja iz 1957. g. i sastoji se iz tri međusobno povezana bloka ili objekta, navodi se u dokumentaciji.

Objekti su postavljeni u konfiguraciji koja obrazuje interno dvorište, sa objektom A na severozapadu, lamelom B na jugozapadu i lamelom C na severoistoku, a interno dvorište je pokriveno nadstrešnicom.

Sva tri bloka predstavljaju jedinstvenu funkcionalnu celinu kojima se povezuju svi postojeći sadržaji Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.


Sandra Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.