NavMenu

Internet duž celog Moravskog koridora

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 01.08.2019. 15:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Značajna novina koja će biti uvedena duž 112 kilometara budućeg Moravskog koridora je internet na celom auto-putu Pojate-Preljina, podvukli su projektanti Saobraćajnog instituta – CIP, na sastanku u Gradskoj upravi u Kruševcu, povodom javnog uvida u nacrt Prostornog plana novog autoputa. Digitalni koridor podrazumeva postavljanje optičkog kabla koji će omogućiti internet-konekciju duž celog koridora, dok će na svim petljama i odmaralištima biti bazne stanice koje će omogućavati funkcionisanje složenog sistema.

Ova novina značajna je za odvijanje bezbednog saobraćaja na koridoru, budući da će se koristiti za obaveštavanje putnika o raznim situacijama na auto-putu.

- Proći ćemo svih sedam jedinica lokalnih samouprava kojih se koridor neposredno tiče, kako bi u razgovoru sa građanima mogli da predstavimo planska rešenja, dok bi koliko je to moguće, građani dobili usmeni odgovor na pitanja - napominje Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva. - Pozivamo građane da aktivno učestvuju u javnom uvidu, da dostave primedbe i u pisanom obliku, tako da ćemo 26.avgusta u Čačku na javnoj sednici komisije razmatrati dobijene sugestije.

Eksproprijacija zemljišta na teritoriji Kruševca gde će proći budući koridor počela je ovog proleća potpisivanjem prvih 30 rešenja sa vlasnicima zemljišta na dve katastarske opštine, KO Bivolje i KO Lazarica.

- Mi smo veći deo eksproprijacije odradili, u pitanju je skoro 2.000 rešenja- predočava gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. - Ostaju u manjem broju, neka druga rešenja i poravnjanja, koja treba da se urade. Građani su zadovoljni procenom Poreske uprave koja je odredila 200 dinara po metru kvadratnom za poljoprivredno zemljište, odnosno naknadni obračun u zavisnosti od postojanja kulture ili nekih objekata na terenu.

Gradonačelnica navodi da je Gradska uprava bila maksimalno angažovana kako bi što pre rešila administrativna pitanja koja se tiču Moravskog koridora, kao i da je ta ekspeditivnost bila ključna da radovi na izgradnji budućeg autoputa startuju upravo na teritoriji Kruševca. Prilikom izgradnje prostornog plana za Moravski koridor,koji povezuje centralne delove Srbije sa koridorima 10 i 11, a neposredno, i veća naseljena mesta na tom potezu (Ćićevac, Stalać, Kurševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Čačak), radila se i procena uticaja buke na stambene i druge objekte gde borave ljudi, kako bi se postavila odgovarajuća zaštita.

Na teritoriji Rasinskog okruga, radiće se rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih nasipa kao zaštita od plavljenja Zapadne Morave, kao i regulacija same reke. Planirane su i dve petlje Kruševac-istok i Kruševac-zapad, sa mogućnošću projektovanja nove zaobilaznice, budući da će se iskoristiti postojeća putna infrastruktura. Desna strana autoputa biće postojeća obilaznica, a nadograđivaće se leva strana kolovoza.


Primedbe

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, fizička i pravna lica primedbe na Nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate – Preljina, mogu dostaviti u pisanoj formi gradskoj ili opštinskoj upravi u toku trajanja javnog uvida, zaključno sa 16. avgustom. Primedbe se mogu proslediti i direktno Ministarstvu građevinarstva, Sektor za planiranje i urbanizam. Procenjena vrednost celog koridora je oko 800 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.