NavMenu

Uskoro Priručnik za mehanizme korišćenja poreskih olakšica za davaoce i primaoce donacija

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.08.2019. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SewCream/shutterstock.com)Ilustracija
Uskoro će biti objavljen Priručnik za mehanizme korišćenje poreskih olakšica za davaoce i primaoce donacija, najavljeno je na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje održanoj u Privrednoj komori Srbije.

- Prema istraživanjima čak 40% kompanija ne koristi mehanizme poreskih oslobađanja prilikom doniranja koja trenutno postoje u našem zakonodavstvu, a najviše zbog nejasnih načina primene, ali i zbog razlika u tumačenju koji troškovi se priznaju i ulaze u poreska umanjenja - istakla je Milica Mišković iz Smart kolektiva i rukovodilac Radne grupe za unapređenje fiskalnog i pravnog okvira, navodi se na sajtu PKS.

- Prema procenama svaki građanin EU baci pola kilograma hrane dnevno, što bi moglo da se spreči odgovarajućim izmenama regulative, a sa ciljem sprečavanja uništavanja viška hrane, zaštite životne sredine i smanjenja gladi i siromaštva - izjavio je Željko Mitkovski iz Fondacije Divac, predstavljajući primer dobre prakse zakonodavnog okvira doniranja hrane u Hrvatskoj, gde je ova oblast regulisana.

Na proširenoj sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje predstavljene su i ostale aktivnosti usmerene na podršku razvoju filantropije u Srbiji.

Predstavljajući rezultate sedmog ciklusa dodele Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert, Dušan Stokić iz Privredne komore Srbije istakao je da su kompanije imale mnogo više inovativnih projekata u odnosu na prethodne cikluse, kao i da sve više pristupaju sistemski ovakvom vidu poslovanja.


- Od 50 pristiglih prijava čak 60% projekata se odnosilo na unapređenje života u lokalnoj zajednici, a 25% je imalo za predmet unapređenje zaštite životne sredine - dodao je Stokić.

Predstavljen je i program ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja koji će biti posvećen unapređenju osnovnoškolskog obrazovanja u Srbiji.

- Nabavka inovativnih nastavnih sredstava poboljšaće kvalitet nastave i omogućiti đacima da stiču znanja u korak sa savremenom tehnologijom - izjavila je Dragana Jovančević iz Srpskog filantropskog foruma.

Sastanak je održan u okviru projekta "Unapređenje okvira za davanje" koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.