NavMenu

Izrada idejnog projekta za autoput Banjaluka-Prijedor do kraja 2019. - Za eksproprijaciju zemljišta potrebno najmanje 21 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 01.08.2019. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Pripreme za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor idu, kako Nezavisne saznaju, planiranom dinamikom i u toku je izrada idejnog projekta koji je obaveza kineske kompanije SDHS-CSI BH i koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su Nezavisnim da će nakon idejnog projekta Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS otpočeti eksproprijaciju zemljišta.

Prema Ugovoru o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor, koji je potpisan 13. decembra prošle godine u Banjaluci, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ima rok od dve godine da završi taj posao, a prema procenama za taj posao biće potrebno najmanje 21 mil EUR.

Podsećanja radi, ugovor o koncesiji potpisali su Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, i Jang Sju, generalni direktor kompanije SDHS-CSI BiH, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group.

Prema ugovoru, Kinezi treba da izgrade autoput, a Republika Srpska se obavezala da će u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 mil EUR. Taj novac, kako su ranije objašnjavali iz Vlade Republike Srpske, trebalo bi da se obezbijedi od naplate svih putarina na svim autoputevima u Republici Srpskoj, a ukoliko to ne bude dovoljno razlika bi se obezbedila iz budžeta Republike Srpske.


Kada su u pitanju obaveze kineskih investitora, oni bi trebalo da plaćaju godišnju naknadu od 5% od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione delatnosti, odnosno od prikupljene putarine.

Prema preliminarnim procenama, izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor u dužini od 42 kilometra trebalo bi da košta malo manje od 300 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.