NavMenu

Kako se penzionisati u tridesetim godinama?

Izvor: Danas Petak, 26.07.2019. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Kristi Šen i Brus Lung su deo pokreta koji se zove Fire (Vatra) koji podstiče radnike da stalno štede i omoguće tako sebi ranije penzionisanje.

Odrastajući u ruralnim siromašnim delovima Kine, gde je njena porodica živela sa manje od 0,44 USD dnevno, Kristi Šen je naučila da donosi odluke na osnovu pragmatizma umesto na osnovu mladalačke strasti, piše, između ostalog, Gardijan u zanimljivom članku o dvoje sasvim neobičnih penzionera u cvetu mladosti.

Tokom prvog odlaska u prodavnicu igračaka kada je imala osam godina, nakon što se njena porodica preselila u Kanadu, odbila je da joj kupe plišanog medvedića zarad jeftinije igračke, a da razliku u novcu njen tata pošalje članovima porodice u Kini.

Još kao tinejdžerka opredelila za kompjuterski inženjering, ignorišući pređašnji san da bude pisac, i to na osnovu racionalne formule koju je osmislila rangirajući najvrednije univerzitetske ponude zasnovane na školarinama u odnosu na buduće plate.

I kao odrasla osoba, bilo kakva neslaganja u porodici sa njenim suprugom Brus Lungom, kako kaže, uglavnom se rešavaju "matematičkom formulom". Kada joj je, ističe Šen, pre sedam godina suprug rekao da za tri godine njihova štednja ima potencijal da dostigne 760.000 USD i da mogu da se penzionišu iako su u ranim tridesetim, bila je uverena da su činjenice pred njom netačne.

- Moja reakcija je bila, ne, ovo je pogrešno, tvoja matematika je pogrešna, nešto nije u redu - kaže ona. - Nisam verovala da je to uopšte moguće.

Na kraju je, naravno, najlogičniji argument prevagnuo. Tri godine kasnije Šen koja je tada imala 31 i Lung 32 godine su se penzionisali.

Njih dvoje su deo pokreta Fire, koji ohrabruje radnike da stalno štede kako bi ranije nego inače prestali da rade za novac. Danas, Šen sa 36 i Lung sa 37 godina, uživaju u penziji. Od kada su napustili svoje stare poslove – oboje su radili kao kompjuterski inženjeri – putuju širom sveta – i provode vreme u zemljama poput Japana, Britanije, Portugala i Tajlanda.

Formirali su i vrlo uspešan i posećen blog – Milenial revolution, preko kojeg podučavaju druge kako da se penzionišu ranije, a napisali su i dve knjige.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.