NavMenu

U planu gradnja potpuno novog pešačkog mosta između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije

Izvor: Blic Četvrtak, 25.07.2019. 08:33
Komentari
Podeli
Ništa od selidbe Starog mosta (Foto: Katarina Stevanović)Ništa od selidbe Starog mosta
Stari savski most, po svemu sudeći, neće biti izmešten između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije, ali bi na ovoj lokaciji ipak mogla da nikne potpuno nova pešačko-biciklistička saobraćajnica nad Savom.

Na sednici Skupštine grada Beograda odbornici će raspravljati o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke staze između Novog Beograda i Čukarice. U nacrtu ovog dokumenta nijednom rečju se ne spominje mogućnost preseljenja sadašnjeg Starog savskog mosta, varijante koja je najavljivana godinama unazad.

- Postoji opcija da se Stari savski mosti prebaci u park Ušće i da se određeni nelegalni objekti koji se trenutno nalaze na toj površini sklone tako što će se premestiti unutar samog mosta. Zasad je nezvanično planirano osam lokala koji bi stali unutar njega - rekao je za Blic, pre samo nedelju dana, gradski urbanista Marko Stojčić.

Do ove opcije se došlo kada se zaključilo da bi kompletna cena premeštanja na Novi Beograd i njegovog pretvaranja u pešačko-biciklistički most iznosila skoro koliko i gradnja novog i prebacivanje starog u park na Ušću.

Okvirnom granicom plana detaljne regulacije obuhvaćen je prostor između Omladinskih brigada (Blok 70) i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save. Takođe, ova saobraćajnica će obuhvatati i potrebne rampe za spuštanje trase ka blokovima, kao i za povezivanje biciklističkih i pešačkih staza na novobeogradskoj strani duž keja i na Adi Ciganliji sa postojećim saobraćajnicama.

Ipak, ceo ovaj projekat, ma koliko bio atraktivan, realno se nalazi na dugom štapu, odnosno sigurno neće biti realizovan narednih godina. Naime, kako stoji u predloženom dokumentu, rok za izradu gore pomenutog plana detaljne regulacije je čak 18 meseci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.