NavMenu

Čačak širi poslovno-proizvodnu zonu Konjevići - Moguće formiranje distributivnih centara u Mrčajevcima i Preljini

Izvor: eKapija Utorak, 23.07.2019. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Čačak stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije "Industrijska zona – Konjevići" kojim je predviđeno proširenje ove poslovno-proizvodne zone koja će imati veliki značaj za privredni razvoj grada.

Cilj plana, koje je uradilo preduzeće Urbanprojekt Čačak, je racionalnije i efikasnije korišćenje građevinskog zemljišta u postojećim, posebno većim industrijskim zonama, obogaćivanje ponude lokacija za smeštaj i izgradnju MSP, kao i bolja povezanost sa magistralnim i regionalnim saobraćajnim koridorima, navodi se u dokumentaciji.

Čačak je već uložio 45 mil EUR u izgradnju i infrastrukturno opremanje industrijske zone u Konjevićima, koju će koristiti privrednici, a planom, koji obuhvata deo katastarske opštine Konjevići, predviđeno je da se podrži prehrambena industrija, gde će poseban značaj imati proizvodnja voća, koja i danas čini osnovni izvozni artikal Grada.

Takođe, trebalo bi podržati oporavak mašinske i elektroindustrije, koje bi i u budućnosti morale da imaju značajnu ulogu u privrednom razvoju grada, Tako će mala i srednja preduzeća u idućem periodu predstavljati osnovni sektor privrednog razvoja, ne samo u Gradu, već i u celoj Republici, navodi se u dokumentaciji.
Karta planirane namene površina (Foto: Printskrin)Karta planirane namene površina
- Posmatrano po delatnostima, u Gradu bi najviše trebalo razvijati MSP u proizvodnji hrane, trgovini i sektoru usluga. Razvoj MSP bi trebalo podržati i u tradicionalnim granama kao što su građevinska, metalska, elektro i druga industrija (uključujući proizvodnju u manjim pogonima), a posebno onih u kojima postoje potencijali u Gradu koji su podržani saradnjom u privrednom lancu sa velikim firmama i privredom okolnih opština i okruga - navodi se u planu.

Dodatno, veći deo manjih pogona, hala i poslovnih prostorija usmeravaće se u gradski, prigradske druge centre i naselja, uz korišćenje postojećih lokacija i kapaciteta, rentiranjem i zakupom.


Distributivni centri

Imajući u vidu položaj Grada i regionalnu i transportnu povezanost, stvaranje robno distributivnih i transportnih centara, uključujući i tehnološke parkove, predstavlja jedan od ciljeva i moguću polugu daljeg privrednog razvoja Grada, posebno u sektoru usluga.

Distributivni centri, navodi se, mogu biti smešteni kako u gradu, tako i u drugim naseljima. Neke od mogućih lokacija, imajući u vidu, korišćenje i kvalitet veza sa magistralnim i regionalnim putevima, kao i blizinu industrijskih i proizvodnih pogona velikih i MSP preduzeća, su Mrčajevci i Preljina.

Plan je stavljen na javni uvid u trajanju od 15 dana, od 19. jula do 2. avgusta 2019.

Sve detalje PDR možete pogledati OVDE.

S. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.