NavMenu

Poskupljenje cigareta - Svaka paklica 10 dinara skuplja

Izvor: Novosti Utorak, 23.07.2019. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com)
Cene cigareta iz fabrika British American Tobacco u Vranju i Japan Tobacco International iz Sente već su porasle za 10 dinara prošle nedelje, a za toliko će prekosutra poskupeti i svi brendovi iz fabrike Philip Morris iz Niša.

I ovog puta cigarete su poskupele zbog poštovanja akciznog kalendara, kojim je do kraja 2020. godine predviđeno povećanje državnih nameta dva puta godišnje, i to do kraja januara i jula. Iz istih razloga, 1. februara ove godine cene paklica su porasle za 10 dinara.

- Cigarete su opterećene sa dve vrste akciza: proporcionalne, koje iznose 33%, i specifične, koje rastu za 1,5 dinara dva puta godišnje. Državni deo po svakoj paklici od poslednje korekcije iznosiće 68,5 dinara, odnosno 1,5 dinara više nego dosad. Toliki rast, međutim, vuče i ostale troškove koje proizvođači imaju, pa rastu i cene - objašnjavaju duvandžije.

Prema novim cenama, paklica Pall Mall-a umesto 260 dinara košta 270. Toliko će od srede koštati i LM. Za Lucky Strike je potrebno 290 dinara, a Rothmans 260 dinara. Paklice Bonda u mekom pakovanju uskoro će koštati 350 dinara, a za ostale vrste ovih cigareta biće potrebno deset dinara više. Chesterfield će od srede koštati 280 i 290 dinara, za IV 120 biće potrebno čak 370 dinara. Paklica Marlbora će biti 340 i 350, dok će Parliament Aqua Blue biti neophodno čak 390 dinara.


Naša zemlja je jedna od onih sa najjeftinijim cigaretama. Do kraja 2020. godine Srbija ima obavezu da dostigne standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 EUR na 1.000 cigareta. Trenutno, akcize u Srbiji su oko 60 EUR na 1.000 cigareta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.