NavMenu

Svetska banka odobrila Srbiji 40 mil USD za smanjenje gužvi na graničnim prelazima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 22.07.2019. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Svetska banka odobrila je Srbiji 40 mil USD u okviru projekta Trade and Transport Facilitation, koji ima za cilj da smanji vreme zadržavanja na graničnim prelazima.

- U pitanju je regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 mil USD - rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Korisnici novca su Uprava carina, Infrastruktura železnice Srbije, JP Putevi Srbije i Koridori Srbije, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

- Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara autoputeva, a u tom periodu broj vozila na našim autoputevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018 godini. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju - istakla je Mihajlovićeva.


Dodala je da projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, između ostalog, olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u tom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.