NavMenu

Poreski podsticaji za investitore i novi Zakon o alternativnim investicionim fondovima kao osnova razvoja domaćeg SME sektora

Izvor: Promo Ponedeljak, 22.07.2019. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Radna grupa koju predvode predstavnici Ministarstva Finansija Republike Srbije izradila je nacrt Zakona o alternativnim investicionim fondovima koji ima za cilj da usaglasi domaći regulatorni okvir sa odgovarajućim direktivama EU, ali i da omogući bolje finansiranje mikro, malih i srednjih kompanija (SME) u Srbiji.

SME kompanije su jedan od glavnih pokretača ekonomske aktivnosti i rasta u Republici Srbiji,sa učešćem od skoro 50% u ukupnom broju zaposlenih lokalne privrede. Finansijski položaj SME kompanija se kontinuirano poboljšava i prisutan je pozitivan trend rasta prihoda i profitabilnosti, pa time i kapaciteta za njihovo finansiranje.
U Srbiji je trenutno finansiranje SME kompanija prvenstveno moguće u okviru bankarskog sektora, dok Zakon o alternativnim investicionim fondovima upravo ima za cilj da podigne nivo dostupnog finansiranja i putem dodatnog vlasničkog kapitala.

Usvajanje ovog zakona se očekuje do kraja 2019. godine. Novi zakon, osim što predstavlja još jedan formalni korak u procesu usaglašavanja sa regulativom EU, može predstavljati i značajno osveženje na posustalom i neaktivnom tržištu kapitala.

Za razliku od tradicionalnih UCITS fondova koji su uglavnom namenjeni manjim i neprofesionalnim investitorima, alternativni investicioni fondovi su pre svega namenjeni profesionalnim investitorima koji imaju dovoljno znanja iz oblasti investicionog ulaganja, pa je obuhvatnost potencijalnih investicija alternativnih fondova veća od UCITS fondova.

Alternativni fondovi ulažu u različite vrste imovine, uglavnom manje likvidne, kao što su udeli u SME kompanijama (uglavnom organizovani kao društva sa ograničenom odgovornošću), tehnološki sektor, projekte održivog razvoja, nepokretnosti i slično.

Kako bi novi zakon ostvario svoj puni kapacitet u procesu implementacije, USAID projekta saradnje za ekonomski razvoj u saradnji sanezavisnom konsultantskom kompanijom WM Equity Partners iz Beograda sprovodi istraživanje sa ciljem davanja preporuka Ministarstvu Finansija Republike Srbije, u delu formiranja paketa poreskih podsticaja koji bi bili dostupni investitorima u ove fondove, a sa ciljem intenzivnijeg rasta ovih fondova, pa time i podizanja dostupnog finansiranja za lokalne SME kompanije.

U procesu analize i razmatranja je trenutno nekoliko predloženih mera i to prvenstveno mera poreske neutralnosti ovih fondova, u smislu oslobađanje alternativnih fondova koji imaju svojstvo pravnog lica od poreza na dobit pravnih lica, zatim uvođenje poreskog kredita koji bi se pružao ulagaču po osnovu ulaganja u alternativne investicione fondove, kao i mera namenjena tzv. Poslovnim anđelima tj. mera poreskog kredita za godišnji porez na dohodak građana koji vrše ulaganja u alternativne investicione fondove ili inovativne lokalne kompanije.

Svi zainteresovani tržišni učesnici su pozvani da učestvujuu ovom procesu formiranja predloga poreskih podsticaja kroz popunjavanjeanonimni upitnik koji je dostupan na sledećoj internet stranici https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSco8pEE5SENOv3eDH0ieechWPgD7-uN_nvZ1qjYnIMwQImu7g/viewform?usp=sf_link.

Procenjeno vreme popunjavanja upitnika do 5 minuta. Svi podaci prikupljeni pomoću ovog upitnika neće biti javno dostupni i biće korišćeni jedino u svrhu analize u okvirima ovog USAID projekta. Učešće je dobrovoljno i svi odgovori će biti poverljivi i smatraće se ličnim mišljenjem učesnika istraživanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.