NavMenu

Povodom 60 godina rada Boksit otvorio novu fabriku za sušenje i mlevenje hidrata - Uloženo skoro 1,4 mil EUR

Izvor: RTRS Ponedeljak, 22.07.2019. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: ad-boksit.com)
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik kompanije Boksit Rajko Dukić u Milićima su otvorili Fabriku za sušenje i mlevenje hidrata, u čiju je izgradnju Boksit uložio skoro 2,6 mil KM (oko 1,3 mil EUR).

Fabrika će delovati u sklopu kompanije Boksit kao zaseban sektor. Višković je u ime predsednice Republike Željke Cvijanović uručio Orden Zvezdu Republike Srpske sa srebrnom posvetom kompaniji Boksit povodom 60 godina rada.

Površina fabrike je oko 1.150 m2, a projektovana je u sektoru Građevinarstva kompanije Boksit, dok su mašinski deo i tehnologiju projektovali stručnjaci iz zvorničke Alumine.

Proizvodiće sušeni i mleveni hidrat granulacije od sedam do 100 mikrona, koji se koristi u velikom broju industrijskih grana.

Sušiće se i mleti zeolit čime će njegova cena biti petostruka povećana, što je šansa za Republiku Srpsku.

Višković je istakao da je to jedan od najvećih ordena koji se mogu dati privrednom subjektu, te da smatra da su to zaslužili i kompanija Boksit i svi njeni zaposleni.

- Za mene je to veliki projekat povezivanje bivše fabrike glinice Birač, koja je u stečaju, sada Alumine, sa Boksitom o doradi zeolita. Ovde se zeolit suši i melje, čime se cena petostruko uvećava. Mi treba da damo podršku našoj privredi da idu ka što većoj finalizaciji - rekao je Višković.

Svečano otvaranje fabrike upriličeno je povodom obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada kompanije Boksit.

Višković je čestitajući zaposlenima i menadžmentu veliki jubilej istakao da je svih 60 godina ova kompanija radila pozitivno, punila budžet, ponašala se društveno odgovorno, te razvijala Miliće i regiju.

- Posebno sam sretan, jer od tih 60 godina i ja sam jednu trećinu radnog vijeka proveo ovdje u kompaniji, nekih dvadesetak godina - rekao je Višković, te podsetio kako je Boksit radio i za vreme ratnih dešavanja.

On je izrazio uverenje da će Boksit i u budućnosti ostvarivati dobre poslovne rezultate.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izrazio je uverenje da će Boksit još dugo i uspešno raditi.

On je naveo da je ova kompanija već razvila, ako bi bila dovedena u pitanje eksploatacija boksita, različite vidove prozvodnje koja može da obezbedi njenu dugoročnost.

Đokić je napomenuo da eksploatacija boksita sigurno neće biti uskoro dovedena u pitanje, jer još ima kvalitetnih rezervi.

Predsjednik kompanije Rajko Dukić rekao je da je otvaranje fabrike dobar primjer racionalne valorizacije, odnosno finalizacije prirodnih resursa.

- Trebalo je da prođe 60 godina da se u Milićima napravi prva fabrika čija je osnovna sirovina ruda boksita. Orijentacija fabrike Alumina da što više ide u razvoj novih proizvoda, na bazi prerade osnovne sirovine rude boksita, jeste dobar primer koji treba slediti i podržati. Nadam se da će to biti i prilika da nastavimo izgradnju određenih kapaciteta iz oblasti alumosilikatne hemije - rekao je Dukić.

Površina fabrike je oko 1.150 metara kvadratnih, a projektovana je u sektoru Građevinarstva kompanije Boksit, dok su mašinski deo i tehnologiju projektovali stručnjaci iz zvorničke Alumine.

Fabrika će proizvoditi sušeni i mleveni hidrat granulacije od sedam do 100 mikrona, koji se koristi u velikom broju industrijskih grana. Fabrika će imati 12 zaposlenih, uključujući i direktora.

- Prihod po zaposlenom, od 1.500.000 KM i očekivana dobit od 100.000 KM, je nešto što daleko prevazilazi to što mi danas imamo u okviru drugih sektora i na nivou kompanije - rekao je Dukić.

U okviru obeležavanja velikog jubileja danas su podeljeni ključevi od stanova u poslovno-stambenom objektu, koji je izgradio sektor Građevinarstva, u koju je Boksit investirao 3,4 mil KM. Stanove su po povoljnim kreditnim uslovima u najvećem broju kupili radnici i kadrovi Boksita.

Promovisano je i pet novih kamiona "skanija", ukupne vrednosti 1,75 mil KM koji će pojačati vozni park Boksitovog sektora Saobraćaja.

Posle 60 godina okončana je i eksploatacija rudnih ležišta površinskim putem i počeli su radovi na otvaranju dela rudnog ležišta na lokaciji Podbraćan koje će narednih 20 godina davati 200.000 tona rude godišnje. Početna ulaganja u opremu i infrastrukturu su oko 2,3 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.