NavMenu

RADOJIČIĆ: Finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje od jeseni 2019, opredeljeno 30 miliona dinara

Izvor: Politika Subota, 20.07.2019. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Beograd)
Usvajanje Predloga odluke prema kojem će Grad Beograd ubuduće finansirati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje važno je za pojedince, parove, ali i za celu državu. Finansiranjem četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji iza sebe imaju tri neuspešna pokušaja pružamo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji, a podsticanjem rađanja i borbom protiv neplodnosti doprinosimo i populacionoj politici Vlade Republike Srbije, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za Politiku.

Predlog pomenute odluke biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Skupštine grada koja je zakazana za 25. jul.

Za ovaj projekat prestonice, koji je pokrenut na inicijativu gradonačelnika Radojičića, moći će da konkurišu žene koje na dan prijavljivanja nisu navršile 45 godina, koje nisu rađale i iza sebe imaju tri pokušaja vantelesne oplodnje. Odnosno, moći će da konkurišu parovi koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu najmanje godinu dana.

– Realizacija ovog projekta mogla bi da počne već na jesen, a za postupak vantelesne oplodnje biće opredeljeno 30 miliona dinara. Grad ovom inicijativom pokazuje da vodi odgovornu demografsku politiku. Prioriteti grada u segmentu javne zdravstvene politike su zdravlje dece, trudnica i porodilja i povećanje broja dece – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je, kako se navodi, inicirao finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku grada jer prema zvaničnim podacima u našoj zemlji svaki šesti par ima problem sa plodnošću.


Pravni osnov za ovaj potez je novi Zakon o glavnom gradu, odnosno član 8 kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada.

Uporište za ovaj projekat je i Strategija podsticaja rađanja, koja predviđa aktiviranje lokalne samouprave s ciljem podsticanja rađanja. Mere populacione politike su utvrđene na nacionalnom nivou, ali koliko god da su razvijene, ne mogu odgovoriti na sve potrebe i očekivanja stanovništva. Zbog toga bi trebalo da budu dopunjene merama organa jedinica lokalne samouprave, koje se finansiraju lokalnim izvorima prihoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.