NavMenu

SZO: Hrana za bebe ima suviše šećera, proizvođači dužni da na etiketama označe koji proizvodi ne odgovaraju deci mlađoj od tri godine

Izvor: Beta Utorak, 16.07.2019. 19:17
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitri Ma/shutterstock.com)
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da industrijska hrana za bebe često sadrži suviše šećera i da su etikete često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih.

- U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30% kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodat šećer ili druge zaslađivače - saopšteno je iz evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.

Nalazi su doneti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od preterane težine ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.

- Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom detinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj deteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu - rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab, navodi se u saopštenju.

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i preterane težine kod Evropljana koja preti da preokrene trend produženja životnog veka.

Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji u nutricijentima.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namenjenoj najmlađim.

Između 18 i 57% tih proizvoda imaju više od 30% kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.

Studija je takođe pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije prodaju najmlađim.

Između 28 i 60% proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest meseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci života i prema tome nijedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara deci mlađoj od šest meseci, navodi se u izveštaju.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smernice SZO je ažurirala preporuke.

Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamena za majčino mleko i preporučuje da se hrana za decu staru od šest meseci do dve godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena u kući.

Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe.

Na etiketama na slatkim pićima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mleku, i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju deci mlađoj od tri godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.