NavMenu

Zakon u Srbiji prvi put prepoznaje dropšiping, inspektorima dozvoljena prikrivena kupovina - Novine u elektronskoj trgovini

Izvor: Tanjug Utorak, 16.07.2019. 13:20
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da elektronska trgovina u Srbiji značajno raste. Naime, on je naveo da je prošle godine 1,8 miliona ljudi kupovalo robu preko interneta, što je za 50% više u odnosu na 2015.

Đorđević je, obrazlažući Predlog zakona o trgovini u Skupštini, precizirao da je broj korisnika elektronske trgovine porastao sa 18% od ukupnog broja korisnika interneta u 2011, na 31% u 2018.

- E-trgovina u Srbiji lane je ostvarila promet od 317 mil USD što je rast od oko 9% u odnosu na 2017. godinu, a očekuje se da u ovoj godini internet prodaja zabeleži promet od oko 350 mil USD - rekao je Đorđević.

Ministar je objasnio da su u zakon unete odredbe kojima se detaljnije uređuje elektronska trgovina i da se prvi put uvode pojmovi "elektronske prodavnice" u kojoj trgovac prodaje svoju robu direktno potrošaču, i onlajn platforme koja povezuje prodavca i kupca.

Zakon prvi put prepoznaje poslovni model prodaje dropšiping, koji se već primenjuje u praksi, a odvija tako što roba fizički ne stiže do trgovca, već direktno od proizvođača putuje ka kupcu, dodao je Đorđević.

- Na ovaj način će biti otklonjene dileme u inspekcijskom nadzoru koje su izazivale pravnu nesigurnost kod e-trgovaca jer nisu bili prepoznati u domaćem pravnom sistemu. Važna zakonska novina odnosi se na uvođenje instituta prikrivene kupovine (mystery shopper), kojim se daje ovlašćenje inspektoru da u slučaju osnovane sumnje da je trgovina neregistrovana, obavi prikrivenu kupovinu i tako obezbedi dokaz - kaže on.

Đorđević je naveo da su Predlogom zakona bliže uređeni i prodajni podsticaji tako što su definisani osnovni oblici sniženja - akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja i za svaki od njih posebna pravila.

- Na ovaj način se sprečava obmanjujuće poslovanje i dovođenje kupaca u zabludu, što se neretko dešavalo jer su u praksi korišćeni različiti termini koji na nisu pravi način obaveštavali kupca - rekao je ministar.

Zakon uvodi i novu podelu trgovine na malo, koja razlikuje trgovinu na prodajnom mestu, trgovinu ličnim nuđenjem i daljinsku trgovinu.

Kako je kazao, sektor trgovine zapošljava 19,3% ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, a udeo trgovine u BDP-u se kreće oko 10%. Oko 32% ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata posluje u sektoru trgovine na veliko i malo, rekao je Đorđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.