NavMenu

Francuske kompanije u Beogradu uključene u najveće projekte - Do kraja septembra izdavanje građevinskih dozvola i početak radova na deponiji Vinča

Izvor: Tanjug Utorak, 16.07.2019. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su predstavnici Grada Beograda zadovoljni potpisanim sporazumima sa francuskim kompanijama i da će zahvaljujući tome biti realizovani veoma važni projekti u glavnom gradu.

- Pet od 25 ugovora i sporazuma odnose se na grad Beograd i na investicije koje će biti realizovane u narednom periodu - rekao je Vesić i podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitori u Beogradu.

Najveća investicija je projekat izgradnje metroa, koja bi trebalo da počne krajem 2020. godine - rekao je Vesić za Tanjug, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da je u aprilu potpisan Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom Powerchina i da se očekuje da sada francuske i kineske kompanije zajedno uđu u konzorcijum koji bi gradio metro u Beogradu.

- Srećni smo što će francuski partneri zajedno sa njima učestovati u gradnji metroa - rekao je Vesić.

On je naveo da je potpisano i nekoliko sporazuma koji su finalizacija javno-privatnog partnerstva za deponiju Vinča.

- Do kraja avgusta grad će završiti sve potrebne obaveze prema privatnom partneru, kao i Srbija, i do kraja septembra očekujemo izdavanje građevinskih dozvola i početak radova. Prvo će se raditi sanacija deponije, a onda i izgradnja postrojenja za reciklažu otpada kako bi se rešio problem komunalne deponije na način kako su to rešili drugi gradovi Evrope - rekao je Vesić.

Kako je precizirao, potpisan je i sporazum između kompanije Veolia i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija budući da treba da počne izgradnja prve fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu, koja će se graditi u saradnji sa kineskom kompanijom CMEC.


Vesić je istakao da su prestavnici grada razgovarali i sa nekoliko drugih kompanija poput Schneider Electric-a i firmom Colas, koja godinama radi rekonstrukciju tramvajskih šina.

- Predstavili smo im naše planove za širenje tramvajske mreže, jer ideja je da uporedo sa metroom širimo tramvajsku mrežu - kazao je Vesić.

On je podsetio da su francuske kompanije u poslednje dve godine najveći investitori u Beogradu i da su uložile u tom periodu skoro 1,8 mlrd EUR.

- Činjenica je da Francuska postaje najveći investitor u Beogradu i važno je da su ekonomski odnosi posledica dobrih političkih odnosa. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da vrati stara prijateljstva i kada se stvore dobri politički odnosi, onda usledi i dobra ekonomska saradnja, a potom i investicije i kreiranje novih radnih mesta - rekao je zamenik gradonačelnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.