NavMenu

EIF i ProCredit grupa obezbedili još 800 mil EUR za mala i srednja preduzeća u 11 zemalja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.07.2019. 09:56
Komentari
Podeli
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupacija obezbedili su dodatnih 800 mil EUR za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime je osigurano ukupno 1,62 mlrd EUR za preduzeća u 11 zemalja.

Finansiranje, koje potpomaže EIF, sada je putem ProCredit banaka dostupno u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, a cilj su preduzeća koja koriste nove tehnologije i proizvode nove proizvode u jednoj od jedanaest zemalja gde je dostupna ova vrsta kredita - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Moldavija, Republika Severna Makedonija, Rumunija, Srbija i Ukrajina.

Do danas je sporazumima sa ProCredit-om već omogućena podrška za oko 2.000 inovativnih MSP, i to uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a u narednim godinama biće ih finansirano mnogo više.

Ti sporazumi potpisani su u okviru Inicijative Evropske komisije za finansiranje inovativnih preduzeća (InnovFin), uz podršku programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020. Inicijativom InnovFin bankama učesnicama je omogućeno kreditiranje inovativnih preduzeća uz pomoć garancije koju obezbeđuje EIF.

Sporazumi koji su potpisani u zemljama članicama EU omogućeni su zahvaljujući podršci Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji predstavlja centralni stub Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, poznatog i kao "Junkerov plan".

Podpredsednik Evropske komisije, Jyrki Katainen, zadužen za poslove, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je da će ovakva kontinuirana i uvećana podrška EU, osim onih 2.000 malih i srednjih preduzeća koji su već ostvarili koristi od ovog plana, doneti konkretnu promenu za hiljade ljudi koji imaju inovativne poslovne ideje, a nedostaju im finansijska sredstva.

Glavni izvršni direktor EIF-a, Pier Luigi Giliber, rekao je da su oduševljeni pozitivnim rezultatima ostvarenim kroz sporazume sa ProCredit bankama o garancijama za inovativna mala i srednja preduzeća.


- Distribucijska mreža koju je uspostavila ProCredit Bank i njena stručnost u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, osigurava brzu raspodelu kredita koje podržava Evropska komisija u ovih jedanaest zemalja. Kroz ove transakcije preduzeća će ostvariti pristup sredstvima koja omogućava EU u cilju podsticanja programa inovacija širom Evrope.

Claus-Peter Zeitinger, predsednik Nadzornog odbora ProCredit Holdinga dodao je da je produženje međusobnog sporazuma važan signal za ProCredit grupaciju.

- On našim klijentima pokazuje da će EU nastaviti podržavati ulaganja inovativnih malih i srednjih preduzeća u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, kao i da prepoznaje doprinos koji ProCredit banke daju u razvoju njihovih zemalja - rekao je Zeitinger.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.