NavMenu

Energoprojekt spreman za investicione planove države

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.07.2019. 15:26
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Energoprojekt, najveća građevinska kompanija u Srbiji, obeležila je danas (u četvrtak, 11. jula 2019.) 68 godina od osnivanja, a generalni direktor te kompanije Stojan Čolakov kaže da je Energoprojekt spreman da učestvuje u najavljenim investicionim planovima Srbije vrednim više milijardi evra, kao i u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd.

On je predstavio aktuelne poslove kompanije, najznačajnije projekte i perspektive daljeg poslovanja, te istakao da je plan dalje širenje tržišta na kojima kompanija posluje.

Ukupan prihod Energoprojekta u zemlji i inostranstvu u 2018. iznosio je 213,7 mil EUR, dok je u prva tri meseca ove godine prihod 46,1 mil EUR, a Čolakov kaže da je poslovnim planom za ovu godinu planiran prihod od 249 mil EUR i ugovaranje novih poslova u iznosu od 273 mil EUR.

- Imajući u vidu najavljene investicione planove od nekoliko milijardi evra na nivou Srbije u narednim godinama, želja i namera Energoprojekta je da sa svim svojim raspoloživim resursima aktivno učestvuje u planiranim projektima - kaže Čolakov.

Naveo je da je Energoprojekt sve više angažovan na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Grad Beograd i izrazio spremnost za nastavak uspešne saradnje.

Čolakov je rekao da je Energoprojekt sa partnerskom kompanijom BESIX sa sedištem u Briselu internim sporazumima dogovorio i uputio zajedničko pismo vlastima u Beogradu u kome su iskazali nameru da učestvuju u pet ključnih poslova u glavnom gradu Srbije, uključujući dva mosta i fabriku za preradu otpadnih voda.

Kaže da je u proteklom periodu učešće Energoprojekta u projektima u Beogradu znatno povećano.

Među najznačajnijim projektima Energoprojekta čija je realizacija u toku Čolakov je naveo izgradnju Kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu, stambeno-poslovnog objekta "Park 11", autoputa Lajkovac-Ljig, nove tehničko-putne stanice Zemun i druge.

Čolakov je rekao da je u finalizaciji i vlasnička konsolidacija u preduzeću. U prethodnom periodu ti procesi su završeni u Energoprojektu Visokogradnja a.d, Energoprojekt Niskogradnja a.d, Energoprojekt Hidroinženjering a.d, Energoprojekt Urbanizam i arhitektura a.d, i Energoprojekt Energodata a.d.

Aktuelna tržišta na kojima posluje Energoprojekt su Srbija, Bliski Istok, Afrika, Rusija i Evroazija, Južna Amerika i zemlje bivše SFRJ. Kompanija je od osnivanja realizovala projekte u više od 80 zemalja širom sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.