NavMenu

Potrebno 25 miliona dinara za realizaciju senzornog vrta u Staroj Pazovi - Zahtevni projekat pejzažnih arhitekata od velikog društvenog značaja (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.07.2019. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Naturalist)
Projektni tim iz "radionice za zeleno i plavo" Naturalist u sastavu Slavica Čepić, Nemanja Marinković, Marko Nikolajević, Petar Tošić i Boban Tošić predstavili su svoj idejni projekat senzornog vrta, u okviru nedavno završenog osmog Salona pejzažne arhitekture u Beogradu.

Ideja od velikog društvenog značaja nastala je za potrebe Škole za osnovno i srednje obrazovanje Anton Skala u Staroj Pazovi.

- Projekat, osim rekonstrukcije postojećih elemenata u prostoru: sportskog terena, pešačkih staza i kolskog prilaza, uvodi i nove elemente, kako funkcionalno-ekonomske (ograda, parking, staze), tako i one mnogo interesantnije, koji imaju za cilj podsticanje svih čula, emotivni i psihomotorni razvoj dece i ljudi sa smetnjama u razvoju - objašnjava za eKapiju diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Nemanja Marinković.

Dodaje da je ukupna površina projekta rekonstrukcije dvorišta oko 4.100 m2 od čega je pod biljkama i travnjacima planirano oko 1.800 m2, dok su čvrsti zastori planirani na oko 2.300 m2. Senzorni vrt, sa svim svojim elementima, od ukupne površine dvorišta zauzima oko 1.900 m2.

- Entuzijazam, ljubav i razumevanje zaposlenih za korisnike ove ustanove, kao i stručne sugestije o njihovim potrebama, značajno su uticale na oblikovno rešavanje prostora. Kompletan vrt oslanja se na simboliku drveta, koje je obeležje prirode, života i energije, i ruke, koja je obeležje prijateljstva, podrške i humanosti. Stablo i grane drveta se materijalizuju kroz oblike pločnika i šare u popločanju. Na taj način, bez obzira na različite sadržaje koji su projektovani u relativno malom prostoru, svi elementi vrta povezani su u jedinstvenu celinu - ističe Marinković.

S obzirom na specifičnost projekta, sagovornik dodaje da se biljke i ostali elementi vrta biraju sa namerom da se stimulišu čula vida, sluha, dodira, mirisa i ukusa. Projektom se planira uvođenje boje u prostor kroz izbor opreme, popločanja i biljnih vrsta sa naglašenim bojama.

- Od prirodnih materijala su predloženi: opeka, malč, šljunak, oblutak u malteru i drvene oblice. Prirodni materijali su satavni deo svakog senzornog vrta, a njihove kombinacije se naročito koriste za izgradnju taktilnih staza. Od veštačkih materijala se pojavljuju još behaton ploče pastelnih boja (za pešačke staze i trotoare), asfaltna podloga (za sportski teren i parking) i gumena podloga za dečje igralište - navodi Marinković.

Otkriva da se čulo mirisa podstiče izborom aromatičnih biljaka poput lavande, nane, majčine dušice, smilja. Dodir se stimuliše kroz kretanje taktilnom stazom na kojoj se smenjuju materijali različitih tekstura, izborom odgovarajućih biljaka i opreme koji su specifične na dodir.

- Deca i odrasli mogu da stimulišu čulo sluha korišćenjem elemenata u okviru muzičke učionice. Planiran je i terapeutski vrt koji, između ostalog, može da se koristi za uzgajanje jestivih vrsta i to začinskih biljaka, voća i povrća i tako stimuliše čulo ukusa. Ovde je planiran plastenik, za proizvodnju rasada za dalju prodaju, alatnica, stolovi sa klupama - dodaje sagovornik.

Terapeutski vrt (Foto: Naturalist)Terapeutski vrt


Ono što predstavlja najveći izazov u projektovanju ovakvog prostora su njegovi korisnici. Svi sadržaji moraju biti lako dostupni i bez prepreka. Vrt će koristiti deca ranog školskog uzrasta, starija i srednjoškolska deca, odrasli koji u ovoj školi imaju svoj dnevni boravak, pa i profesori i stručni saradnici.

- Pored pomenutog, projektovano je i brdašce koje podstiče psihomotorne aktivnosti, lavirint od niske žive ograde koji podstiče orijentaciju, šumarak sa stazom za šetanje i kućicom za skrivanje i tako dalje - navodi Nemanja Marinković.


Senzorni vrt je projektovan 2017. godine, ali još nije realizovan. Procenjena vrednost investicije je oko 25 miliona dinara.

Ipak, jedan ovakav projekat firme Naturalist zaživeo je u Novom Sadu, u Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju Milan Petrović, zahvaljujući donaciji Vlade Italije i entuzijazmu zaposlenih. Vrt je urađen za samo 2,5 meseca.

- U ovom vrtu sve je podređeno deci i njihovoj igri, emotivnom sazrevanju i uživanju. Ugradili smo nekoliko sprava za igru, muzičke instrumente, pergole, formirali smo brdašce za penjanje i sankanje, a deca su se najviše radovala vodenom zidu. Svi travnjaci su rekonstruisani, formirana je živa ograda i zasađene aromatične biljke i dekorativne trave koje se njišu na vetru i stimulišu vid i sluh. Ugrađen je i automatski sistem za zalivanje travnjaka i biljaka, pa je trava u vrtu i u najsušnijem periodu u toku leta zelena i sve zasađene biljke veoma lepo napreduju. Posebno nas raduje to što i posle četiri godine senzorni vrt u ovoj školi živi "punim plućima", što je korišćen i negovan - zaključuje Nemanja Marinković.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Senzorni vrt u Staroj Pazovi
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.