NavMenu

Izgradnja druge piste aerodroma Morava u planu za 2020. godinu - Letovi već krajem oktobra?

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.07.2019. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: S.Petrović / eKapija)
Rukovodstvo vojno-komercijalnog aerodroma Morava trenutno razgovara sa nekoliko avio-prevoznika o pokretanju redovnih letova počevši od ove zime i radi na izradi planova za izgradnju nove piste, piše EX YU Aviation.

Ubrzo po zvaničnom otvaranju 28. juna, aerodromu je operativnu dozvolu izdala Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Srbije i potpisani su ugovori o zakupu komercijalnog prostora, uključujući i bescarinsku prodavnicu, kojom će upravljati švajcarski Dufry, a više od trideset novozaposlenih nastavlja obukom.

Generalni direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković rekao je da su već razgovarali sa nekoliko avio-kompanija, kao i da postoji interesovanje za ovaj aerodrom.

- To pokazuje i činjenica da smo iznajmili poslovni prostor na aerodromu. Možemo da očekujemo da će prvi komercijalni letovi sa aerodroma Morava biti otvoreni na početku zimske sezone krajem oktobra.

Zdravković, takođe, kaže da je kapacitet aerodroma oko milion putnika, te da smatra da bi aerodrom ove godine mogao da primi predviđenih 20.000 putnika, kako je ranije ove godine istakla ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

- Nije nerealno da aerodrom primi 20.000 putnika ove godine, ako letovi počnu ove zime. Određene avio kompanije su obećale da će pokrenuti letove, međutim, dok se ne potpiše komercijalni sporazum, ne možemo sa sigurnošću reći da li će se materijalizovati - kaže Zdravković.

On dodaje da danas svaki avion sa kapacitetom od šezdeset i osamdeset putnika može da sleti ovde.

- Na osnovu odluke avio kompanije, takođe, smo sposobni da upravljamo većim avionima Boeing 737-800 i Airbus A319 i A320. Već imamo potrebnu opremu za snabdevanje svih ovih tipova aviona, uključujući i seertifikaciju vatrogasnih službi.

Govoreći o budućem razvoju aerodroma Morava, Zorana Mihajlović je istakla da će rad na izradi i obezbeđivanju tehničke dokumentacije za izgradnju druge piste početi ove godine, kako bi radovi počeli u 2020. godini.

- Mi ćemo iz budžeta obezbediti sredstva za ovaj projekat za narednu godinu, rekla je Mihajlović i dodala: "Pored uvođenja planiranih komercijalnih letova, važno je da aerodrom Morava postane centar za kargo saobraćaj, koji će biti potpomognut izgradnjom Moravskog koridora.

Planirani koridor je autoput dužine 110 kilometara, vrednosti od 800 mil EUR, za koji se očekuje da će ga izgraditi američko-turski konzorcijum Bechtel-ENKA i proći će blizu aerodroma, čija izgradnja uskoro počinje piše EX YU Aviation.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.