NavMenu

Počela priprema projekta za brzu saobraćajnicu Paraćin-Zaječar, investicija vredna između 450 i 600 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 09.07.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Počela je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice od Praćina do Zaječara, izjavila je danas u Zaječaru potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Taj projekat će biti deo velikog investicionog plana, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Već se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji za brzu saobraćajnicu Paraćin-Zaječar i nadamo se da sledeće godine možemo da razgovaramo o načinima finansiranja - rekla je Mihajlović posle razgovora sa načelnikom Zaječarskog okruga Vladanom Paunovićem i čelnicima lokalnih samouprava tog okruga o aktuelnim i planiranim infrastrukturnim projektima.

Ona je navela da se za sada procenjuje da će u izgradnju brze saobraćajnice od Paraćina do Zaječara biti uloženo između 450 i 600 mil EUR. Mihajlović je rekla i da će u okviru velikog investicionog plana samo u Zaječarskom okrugu biti uloženo u projekte najmanje 2,5 mlrd EUR.

Ministarka je podsetila da je samo na današnjem sastanku dogovoreno da država dodatno uloži u putnu infrastrukturu tog okruga, pored redovnih sredstava, oko 2,7 milijarde dinara i da će novac dobiti ne samo Zaječar, već i Sokobanja, Boljevac, Knjaževac i druge opštine.

Dosta novca biće uloženo i u železničku infrastrukturu, dodala je, te navela da se već sada rade dve deonice pruge Niš - Zaječar u vrednosti oko 11 milijardi dinara.

Predsednik Srbije je nedavno najavio da će se graditi brza saobraćajnica od Paraćina do Boljevca, Zaječara i graničnog prelaza sa Bugarskom Vrška Čuka, sa krakom prema Boru, kao i da će biti napravljena za samo nekoliko godina.

Mihajlović je istakla da postoji uspešna saradnja sa Zaječarskim okrugom i gradom Zaječar i da je posetila taj okrug kako bi razgovarala o do sada nezavršenim projektima i onima koji će biti realizovani 2020. Pohvalila je grad Zaječar na dobro pripremljenim projektima i istakla da onda država može brže da se uključi i pomogne realizaciju.

Navela je da je na sastanku sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem bilo je reč i o uređenju putne infrastrukture unutar industrijske zone, kao i ulicama koje će se raditi ove i naredne godine.

- Najveći zamajac u Zaječaru po pitanju realizacije projekata će biti 2020. godine i sada smo se dogovorili ko će šta da radi - navela je ministarka.

Mihajlović je rekla da će do sledećeg leta biti završena rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar i da će u okviru nje biti sređeno 90 pružnih prelaza. Dodala je da će u okviru tog projekta biti obnovljena i železnička stanica u Zaječaru. Takođe, pomenula je da će u Sokobanji biti rešeno pitanje restrikcija vode, kao i da će bi ti rekonstruisane pojedine ulice i urađena petlja najverovatnije sledeće godine.

Generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić rekao je da je posle šest godina obnovljen putnički železnički saobracaj između Požarevca i Majdanpeka, kao i da je u maju počeo remont pruge između Jajinaca i Male Krsne u dužini od 55 kilometara gde su brzine bile od 30 do 50 km na sat, dok će kada bude pruga remontovana u oktobru sledeće godine biti 120 km na sat.

- Nadamo se da će u novom redu vožnje 2020. godine Srbija voz ponovo uvesti poslovni voz od Beograda do Zaječara - dodao je Jevtić.

Pomoćnik ministra građevine Đorđe Milić je rekao odgovarajući na pitanje novinara da se radi planska i tehnička dokumentacija za izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice i da će neki objekti morati da budu sklonjeni sa trase postupkom eksproprijacije. To je mnogo manje nego što su pojedini mediji objavili, dodao je Milić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.