NavMenu

Od naknada za gas, struju i gorivo građanima sredstva za postavljanje izolacije i novih prozora

Izvor: Večernje novosti Utorak, 09.07.2019. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Pavel L Photo and Video)
Od naredne godine će i građani Srbije moći da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih kuća uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obećavaju nadležni, biće - bespovratan. Novac će biti obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji će startovati sa 20 mil EUR.

U taj fond će se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje će se plaćati za struju, gas i gorivo. Građani će za utrošen kilovat-sat električne energije plaćati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, a za metar kubni gasa i litar goriva naknada će iznositi 0,15 dinara.

- Skupština Srbije je u decembru prošle godine usvojila Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim je propisana i visina naknade za unapređenje energetske efikasnosti, za koju slobodno možemo da kažemo da je simbolična - ističe Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike. - Tako će za prosečni mesečni račun za potrošnju, od 350 kilovata, građani plaćati naknadu 5,25 dinara mesečno. Sredstva od naknada za energetsku efikasnost slivaće se u Fond za energetsku efikasnost.

Banjac objašnjava da će građani moći da koriste tako prikupljeni novac za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i kupovinu energetski efikasnih uređaja.

Prema njegovim rečima, ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan. Banjac ističe da je uvođenje ove naknade kao stabilnog izvora finansiranja bio neophodan uslov da bi se obezbedio grant, odnosno bespovratna sredstva Evropske unije.

Naknade za energetsku efikasnost naći će se na julskim računima za struju, gas i gorivo. Srbijagas je svojim potrošačima poslao obaveštenje da će im kubik zbog ovog nameta biti skuplji za 0,15 dinara. Toliko je po litru veća i cena goriva. Naftaši kažu da je, pored akciza, to četvrta naknada koja će uticati na cenovnike na pumpama.

I banke odobravaju zajmove

I u pojedinim bankama u Srbiji, građanima su dostupni zajmovi za energetsku efikasnost iz takozvane GEFF kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj, za finansiranje zelene ekonomije. Ovim kreditima mogu da se finansiraju kupovina prozora i vrata, ugradnja izolacije, kupovina toplotnih pumpi, solarnih grejača vode, kotlova i drugih "zelenih proizvoda".

Zajmovi se odobravaju uz finansijske podsticaje od 15% kada je reč o kupovini samo jedne vrste proizvoda (na primer, stolarije), a do 20% u slučaju da se kupuje više vrsta (npr. stolarija i izolacija). Povraćaj novca je maksimalno 60 dana od dana plasiranja kredita, uplatom na tekući račun klijenta u banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.