NavMenu

Usvojen novi Kodeks poslovne etike pri prodaji i najmu nekretnina

Izvor: Tanjug Subota, 06.07.2019. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Skupština Privredne komore Srbije usvojila je Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nekretnina koji je važan za uređivanje međusobnih odnosa privrednika u oblasti posredovanja, smanjenju nedozvoljenog ponašanja, kao i učvršćivanju poverenja klijenata.

Kodeks je donet za grupaciju posrednika pri Privrednoj komori koja je reprezentativna jer ima 155 privrednih subjekata koji su članovi, a oni zapošljavaju preko 40 odsto radne snage koja se ovim poslom bavi na teritoriji Srbije, i pokrivaju 60%-70% tržišta.

- Kodeks je jako važan za međusobnu saradnju posrednika pošto je priroda posla takva da su subjekti međusobno upućeni jedni na druge, i na saradnju u kupoprodaji ili izdavanju nepokretnosti, pošto jedan zastupa kupca a drugi prodavca i moraju da završe posao oko prodaje ili izdavanja nepokretnosti - kaže Nenad Đorđević, zamenik predsednika grupacije, i dodaje da je i do sada poštovan kodeks donet 2012. godine.

On kaže da se Kodeksom uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga i dodaje da je čitava oblast uređena na bolji način.

- Oni koji primenjuju etički kodeks imaju veće obaveze od kolega koji nisu potpisnici kodeksa niti članovi grupacije posrednika pri PKS tako da i za korisnike imaju viši nivo zaštite u odnosu na one koji kodeks nisu potpisali - ističe on.

Mića Đoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja i vlasnik Old Royal nekretnina, kaže da je kodeks donet na osnovu sagledavanja tržišnih okolnosti i odraz je potrebe za samoregulativom.

Kodeksom grupacija posrednika u prodaji i iznajmljivanju nekretnina dobija arbitražnu komisiju zaduženu za nadzor nad poštovanjem kodeksa.

- Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega, a konačnu odluku donosi Sud časti Privredne komore Srbije - kaže Nenad Đorđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.