NavMenu

Oživeće napuštene zgrade - Država donosi plan o revitalizaciji velikih braunfild lokacija

Izvor: Tanjug Petak, 05.07.2019. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Država će u naredna tri meseca doneti akcioni plan koji će definisati konkretne korake za početak realizacije Strategije održivog urbanog razvoja do 2030. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije.

- Nakon toga, do oktobra ili novembra ove godine, biće jasno definisano šest programa za revitalizaciju velikih braunfild lokacija u zemlji, odnosno, zapuštenih industrijskih kompleksa - kaže pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić.

Donošenje ovih dokumenata će, prema njegovim rečima, omogućiti lokalnim samoupravama da dobiju dodatni novac iz pretpristupnih fondova za "oživljavanje" ovih objekata.

Braunfild lokacije su mesta na kojima je već izgrađen objekat, postoji određena infrastruktura, ali su proteklih decenija zapuštene, kao što su magacini, hale, industrijske zgrade. U svetu je trend da se na tim lokacijama prave umetničke četvrti, stambeno-poslovni objekti, restorani, galerije i drugo.

- Braunfild lokacije su po pravilu na nekim kvalitetnim zonama, gde postoji tražnja za izgradnjom, a, sa druge strane, one naružuju izgled naših gradova - kaže Milić.

Prema njegovim rečima, Strategija će, između ostalog, omogućiti da se napravi čitava transformacija gradova, da se čitavi blokovi i gradske četvrti rekonstruišu i revitalizuju.

Srbija je prvi put donela ovakav dokument, koji je, prema Milićevim rečima, važan sa stanovišta osposobljavanja naših gradova i gradskih naselja da na drugačiji način planiraju svoj razvoj, a na osnovu korišćenja međunarodnih fondova.


Dokument, dodaje, promoviše i koncept urbane mobilnosti, odnosno poboljšanja javnog gradskog prevoza, pešačkih zona, kao i trasa kojima se kreću električna vozila.

Inicijativa za izradu Strategije potekla je iz Memoranduma o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Strategija po sektorima pokriva nekoliko oblasti na nacionalnom nivou: održiv ekonomski rast, odnosno urbana ekonomija i finansije; održive urbane strukture i racionalno korišćenje zemljišta; inkluzivni urbani razvoj; demografske promene i stanovanje; saobraćaj i tehnička infrastruktura; životna sredina i klima, i kulturno nasleđe i urbana kultura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.