NavMenu

Nemci skraćuju radno vreme kako bi izbegli masovna otpuštanja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.07.2019. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sharshonm/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačke kompanije iz sektora industrije će u naredna tri meseca skratiti radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje "uzima danak" na tržištu rada, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Oko 8,5% od 2.000 anketiranih kompanija će u naredna tri meseca skratiti radno vreme, što je najveći procenat od početka 2013. godine, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo, koji je sproveo istraživanje, a prenosi agencija Reuters.

Institut navodi da već oko 3,8% nemačkih kompanija primenjuje ovu meru. Brojne posrnule kompanije su takozvanu šemu skraćenog radnog vremena koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine. U tom periodu su kompanije, usled slabe iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, tražile od Vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate, kako bi sačuvale radna mesta.

- Ekonomsko usporavanje postepeno ostavlja trag na tržištu rada. Nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima - ocenio je Timo Volmeršezer iz instituta Ifo.


Nezaposlenost u Nemačkoj blago je smanjena u junu u odnosu na maj, pokazali su nedavno objavljeni podaci Savezne kancelarije za rad.

Prema desezoniranim podacima, nezaposlenost je smanjena za 1.000 na 2,28 miliona ljudi u odnosu na prethodni mesec, a stopa nezaposlenosti se zadržala na 5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.