NavMenu

Počela izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu - Investicija od 30 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 03.07.2019. 14:33
Komentari
Podeli
U Kragujevcu je obeležen početak izgradnje Državnog data centra gde je u ime Republike Srbije investitor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a zahvaljujući kom će biti omogućeno efikasnije pružanje različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Svečanoj ceremoniji obeležavanja početka radova prisustvovala je Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Državni data centar u Kragujevcu biće u redu 10 najefikasnijih data centara u svetu i u potpunosti će biti u vlasništvu Republike Srbije, imaće maksimalni kapacitet od 1180 REK ormana, što je više od 5 puta od postojećeg Data centra u Beogradu. Data centar u Kragujevcu će biti spreman da ispuni i najviši tehnički standard pouzdanosti Tier 4.

Vrednost investicije u prvoj fazi je 30 mil EUR, a izgradnja će trajati godinu dana.

Brnabić je tom prilikom kazala da je izgradnja Državnog data centra infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, za privredu i za državu, saopštila je Vlada.

Takođe, kako je navela, to će biti i regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Premijerka je najavila da će za 12 meseci Srbija dobiti jedan od najmodernijih data centara u svetu, u koji će biti uloženo 30 mil EUR i koji će voditi Srbiju u budućnost novih investicija i tehnologija.

Izgradnja Državnog data centra, kako je podvukla, važna je zbog pune bezbednosti podataka građana, a Srbija će se time naći na mapi zemalja koje imaju sopstveni data centar za čuvanje i bezbednost podataka.

Prema njenim rečima, ovaj najmoderniji infrastrukturni centar je ujedno veliki korak u daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investicije.

- Ako neko vas izabere da čuvate podatke, to mnogo govori o vama, da ste bezbedna, stabilna, predvidiva, kredibilna destinacija za investicije - ukazala je premijerka.

Uvođenjem moderne tehnologije i transformacijom uprave, koja je sada u službi građana, podaci iz matične knjige rođenih prevedeni su u elektronski oblik, zatim podaci o državljanstvu, a onda je uveden centralni registar građana - napomenula je premijerka.

Prema njenim rečima, naši podaci u elektronskom obliku čuvali su se pojedinačno u svakom ministarstvu, u prostorijama bez adekvatnog napajanja, hlađenja i sigurnosti, što je i bio razlog osnivanja Kancelarije za IT i eUpravu.

Brnabić je podsetila na to da je jedan od prioriteta bio napraviti Državni data centar koji se nalazi u Beogradu, gde se trenutno čuvaju svi podaci građana, privrede i države i koji su iz ministarstava prebačeni u taj centar. Razvoj eUprave, kako je predočila, zahtevao je i veći prostor za čuvanje podataka, te su osim matičnih knjiga i državljanstva, vremenom elektronski oblik dobili sud, zdravstveni karton, recept, upisivanje u vrtić i drugo.

Sledeće važno pitanje jeste u kakvim se bezbednosnim uslovima čuvaju podaci građana, zbog čega je doneta odluka o još jednoj bezbednosnoj brani za podatke, objasnila je premijerka. Ona je istakla da mnoge naprednije zemlje svoje podatke čuvaju u nekim drugim zemljama, "ali mi nismo želeli to da uradimo, već smo odlučili da naši podaci budu čuvani u našoj zemlji."

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović potpisao je danas tri memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Bankom Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru.

Jovanović je, nakon potpisivanja ovih dokumenata, naglasio da izgradnja Državnog data centra predstavlja prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji, uz ocenu da će to doprineti da Srbija preskoči deset stepenika i uskoči u četvrtu indrustrijsku revoluciju.

- Državna uprava i lokalna samouprava će prvi put imati u potpunosti svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. Ovim infrastrukturnim projektom od nacionalnog značaja obezbediće se sistemska i brža izgradnja informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Cilj je da građani celokupnu komunikaciju sa državnom ili lokalnom samoupravom u roku od tri godine mogu da izvrše preko interneta ili mobilnog telefona. Na ovaj način će se ubrzati transformacija javne uprave u servis građana - rekao je Janković.

Nikolić je podsetio na to da su sigurnost investiranja u taj grad prepoznale i druge veće evropske kompanije poput Fijata. On je rekao da očekuje da na jesen počne da radi i lokalni data centar, istovremeno podsetivši na to da je u Kragujevcu počela izgradnja stanova za mlade naučnike i pripadnike snaga bezbednosti, da je rekonstruisan Klinički centar, da će taj grad dobiti i svoj Naučno-tehnološki park, stadion. Vrednost svega navedenog iznosi pola milijarde evra, kazao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići. Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.