NavMenu

Počela izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu - Investicija od 30 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 03.07.2019. 14:33
Komentari
Podeli
U Kragujevcu je obeležen početak izgradnje Državnog data centra gde je u ime Republike Srbije investitor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a zahvaljujući kom će biti omogućeno efikasnije pružanje različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Svečanoj ceremoniji obeležavanja početka radova prisustvovala je Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Državni data centar u Kragujevcu biće u redu 10 najefikasnijih data centara u svetu i u potpunosti će biti u vlasništvu Republike Srbije, imaće maksimalni kapacitet od 1180 REK ormana, što je više od 5 puta od postojećeg Data centra u Beogradu. Data centar u Kragujevcu će biti spreman da ispuni i najviši tehnički standard pouzdanosti Tier 4.

Vrednost investicije u prvoj fazi je 30 mil EUR, a izgradnja će trajati godinu dana.

Brnabić je tom prilikom kazala da je izgradnja Državnog data centra infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, za privredu i za državu, saopštila je Vlada.

Takođe, kako je navela, to će biti i regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Premijerka je najavila da će za 12 meseci Srbija dobiti jedan od najmodernijih data centara u svetu, u koji će biti uloženo 30 mil EUR i koji će voditi Srbiju u budućnost novih investicija i tehnologija.

Izgradnja Državnog data centra, kako je podvukla, važna je zbog pune bezbednosti podataka građana, a Srbija će se time naći na mapi zemalja koje imaju sopstveni data centar za čuvanje i bezbednost podataka.

Prema njenim rečima, ovaj najmoderniji infrastrukturni centar je ujedno veliki korak u daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investicije.

- Ako neko vas izabere da čuvate podatke, to mnogo govori o vama, da ste bezbedna, stabilna, predvidiva, kredibilna destinacija za investicije - ukazala je premijerka.

Uvođenjem moderne tehnologije i transformacijom uprave, koja je sada u službi građana, podaci iz matične knjige rođenih prevedeni su u elektronski oblik, zatim podaci o državljanstvu, a onda je uveden centralni registar građana - napomenula je premijerka.

Prema njenim rečima, naši podaci u elektronskom obliku čuvali su se pojedinačno u svakom ministarstvu, u prostorijama bez adekvatnog napajanja, hlađenja i sigurnosti, što je i bio razlog osnivanja Kancelarije za IT i eUpravu.

Brnabić je podsetila na to da je jedan od prioriteta bio napraviti Državni data centar koji se nalazi u Beogradu, gde se trenutno čuvaju svi podaci građana, privrede i države i koji su iz ministarstava prebačeni u taj centar. Razvoj eUprave, kako je predočila, zahtevao je i veći prostor za čuvanje podataka, te su osim matičnih knjiga i državljanstva, vremenom elektronski oblik dobili sud, zdravstveni karton, recept, upisivanje u vrtić i drugo.

Sledeće važno pitanje jeste u kakvim se bezbednosnim uslovima čuvaju podaci građana, zbog čega je doneta odluka o još jednoj bezbednosnoj brani za podatke, objasnila je premijerka. Ona je istakla da mnoge naprednije zemlje svoje podatke čuvaju u nekim drugim zemljama, "ali mi nismo želeli to da uradimo, već smo odlučili da naši podaci budu čuvani u našoj zemlji."

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović potpisao je danas tri memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Bankom Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru.

Jovanović je, nakon potpisivanja ovih dokumenata, naglasio da izgradnja Državnog data centra predstavlja prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji, uz ocenu da će to doprineti da Srbija preskoči deset stepenika i uskoči u četvrtu indrustrijsku revoluciju.

- Državna uprava i lokalna samouprava će prvi put imati u potpunosti svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. Ovim infrastrukturnim projektom od nacionalnog značaja obezbediće se sistemska i brža izgradnja informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Cilj je da građani celokupnu komunikaciju sa državnom ili lokalnom samoupravom u roku od tri godine mogu da izvrše preko interneta ili mobilnog telefona. Na ovaj način će se ubrzati transformacija javne uprave u servis građana - rekao je Janković.

Nikolić je podsetio na to da su sigurnost investiranja u taj grad prepoznale i druge veće evropske kompanije poput Fijata. On je rekao da očekuje da na jesen počne da radi i lokalni data centar, istovremeno podsetivši na to da je u Kragujevcu počela izgradnja stanova za mlade naučnike i pripadnike snaga bezbednosti, da je rekonstruisan Klinički centar, da će taj grad dobiti i svoj Naučno-tehnološki park, stadion. Vrednost svega navedenog iznosi pola milijarde evra, kazao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.