NavMenu

Udruženje ENECA raspisalo konkurs za mala i srednja preduzeća sa juga Srbije, koja se bave preradom voća i povrća

Izvor: Južne vesti Sreda, 03.07.2019. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ddsign/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje ENECA raspisalo je konkurs za mala i srednja preduzeća, koja se bave preradom voća i povrća, a nisu sa teritorije Beograda ili Vojvodine. Mogućnosti koje se nude su prvo edukacija, a potom i plasman proizvoda u neki od velikih domaćih trgovinskih lanaca.

Preduzeća mogu konkurisati za ovaj projekat do 15. jula, a dokumentacija se može pronaći na sajtu udruženja ENECA ili se zatražiti mejlom na konkurs@eneca.org.rs. Konkurs raspisuje udruženje ENECA u okviru projekta "Konkurentna privreda", koji finansira USAID.

- Projekat je namenjen proizvođačima sa juga Srbije, tačnije malim proizvođačima koji žele da uđu u robne marke postojećih lanaca i to sa proizvodima koji čine toplu preradu voća i povrća. Tu jug Srbije ima najveći potencijal zbog dobre sirovine, iskustva, recepata i radne snage - rekao je menadžer ENECA Milivoje Jovanović.

Nikola Milošević, koji se u selu Moravac nadomak Aleksinca bavi preradom aronije, smatra da je onima kojima je primarna delatnost prerada, a ne uzgoj voća i povrća, plasman najveći problem. On najviše proizvodi organske sokove, bez šećera, vode i konzervanasa i kaže da uvek postoji borba za tržište:

- Nadam se da će mi ulazak u veće sisteme uposliti kapacitete, pošto sam poslednjih nekoliko godina ulagao u proizvodnju. Sada mi je potreban plasman, da se sve to pokrene. Nadam se najboljem, a mislim da bih mogao da isporučim tražene količine.


Prodaja u velikim trgovinskim lancima za male proizvođače znači sigurnost, kaže Marija Pantelić u čijem se preduzeću T. S. N. Vajat iz sela Đurđevac kod Blaca pravi zimnica na tradicionalan način.

- Ovo je značajna stvar, jer bi to bio siguran plasman, stabilna distribucija svih proizvoda. Važna je to stvar, za sve nas male proizvođače koji nismo u mogućnosti da isporučimo neke ozbiljne količine, ali bi mogli zajedno da odradimo neki deo. Mislim da je odlična ideja da nas neko na taj način podrži - rekla je Pantelićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.